Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Milaan

Burgemeester Giuliano Pisapia van Milaan roept de bevolking van de stad op om een ‘grote burgerrebellie’ te beginnen. Het doel van deze rebellie moet zijn om het regiobestuur van Lombardije tot aftreden te dwingen, dat in opspraak kwam vanwege verkiezingsfraude en banden met de maffia. Wie hebben deze stad eigenlijk door de eeuwen heen geregeerd?

Milaan werd rond 400 voor Christus gesticht door de Insubres, een Keltische stam uit Gallië. De stad werd in 222 voor Christus veroverd door de Romeinen, die het Mediolanum noemden. Milaan werd een belangrijke stad in het Romeinse Rijk en het werd in 293 door keizer Diocletianus uitgeroepen tot hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Na de val van Rome in 476 bleef Milaan een tijd in Visigotische en Byzantijnse handen, totdat het in 774 werd veroverd door Karel de Grote. Nadat de stad een periode deel had uitgemaakt van het Heilige Roomse Rijk werd Lombardije, de streek waar Milaan in ligt, in 1183 onafhankelijk.

Ambrosiaanse Republiek

Tussen 1183 en 1277 was de stad het toneel van de strijd tussen twee machtige families, de Viscontis en de Della Torres. De Viscontis wonnen dit conflict en werden vervolgens 130 jaar Hertog van Milaan. Filippo Visconti stierf echter kinderloos in 1447, waarna een opvolgingscrisis volgde. Enkele geleerden en rijke handelaren zagen dit als het uitgelezen moment om van Milaan een republiek te maken. Zij riepen op 14 augustus 1447 de Ambrosiaanse Republiek uit, dat gemodelleerd was naar Venetië en vernoemd was naar de Heilige Ambrosius, die in de 4e eeuw bisschop van Milaan was. Het bestaan van de republiek was echter van korte duur. In eerste instantie won Milaan onder leiding van Francesco Sforza, enkele veldslagen van Venetië, maar nadat Sforza doorhad dat de leiders van de republiek hem op een zijspoor probeerden te zetten, veroverde hij de stad zelf.

Milaan onder de Sforza’s

Onder het bewind van de Sforza’s bereikte Milaan het hoogtepunt van haar macht. De stad maakte samen met Florence, Venetië en Napels de dienst uit in Italië. Francesco Sforza voerde nog verschillende oorlogen tegen Napels en Venetië, terwijl hij het Florence van de De’ Medicis aan zijn kant had staan. Bij de Vrede van Lodi in 1454 werd zijn positie als de nieuwe hertog van Milaan bevestigd. Onder de Sforza’s werd Milaan een centrum van politiek en cultuur. Ludovico Sforza (hertog van 1494 tot 1500) haalde bijvoorbeeld Leonardo da Vinci naar de stad en gaf hem opdracht om Het Laatste Avondmaal te schilderen. Ludovico werd in 1500 door de Fransen verslagen in de Slag van Marignano, waarna de stad in Franse handen viel.

Heilige Roomse Rijk

Na een korte regeerperiode van Massimiliano Sforza (1512-1515) werd Milaan, nadat keizer Karel V de Franse koning Frans I versloeg in de Slag bij Pavia, in 1525 opnieuw onderdeel van het Heilige Roomse Rijk. Francesco II Sforza regeerde, tot zijn dood in 1535, onder Karel V, als laatste Sforza over Milaan. Na de troonsafstand van Karel V ging Milaan in 1556 over naar Spanje, waar het tot 1713 onderdeel van uitmaakte. Na de Spaanse Successieoorlog (1700-1713) kwam Lombardije onder Oostenrijks gezag, wat het tot 1859 bleef. In 1861 werden Milaan en Lombardije opgenomen in het nieuwe Koninkrijk van Italië.

Tegenwoordig is Milaan de hoofdstad van de rijke regio Lombardije, waar veruit het meest geproduceerd wordt van alle Italiaanse provincies. Burgemeester Pisapia roept op tot opstand omdat hij wil dat zijn stad meer terugziet van deze rijkdom en hij vindt dat de regionale regering van Lombardije haar geloofwaardigheid heeft verloren.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.