Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Oman

In maart 2011 werd een staatsbezoek van koningin Beatrix naar Oman afgelast wegens onrust in dat land. In januari 2011 ging ze alsnog op bezoek in het land dat de zuidoostelijke punt van het Arabische schiereiland in beslag neemt. Oman is in zijn geschiedenis altijd een belangrijk gebied geweest, door zijn positie aan de Perzische Golf.

Van de zesde tot de vierde eeuw voor Christus hadden de Achaemeniden het gebied in bezit. Van de derde eeuw voor Christus tot de derde eeuw na Christus werden zij verdreven door de Parthen en van de derde eeuw tot de opkomst van de islam in de zevende eeuw heersten de Sassaniden over het gebied.

Verschillende heersers

De inwoners van Oman bekeerden zich in de zevende eeuw zonder veel tegenstand grotendeels tot de islam. In 751 stichtte een gematigde stroming in de islam, de Ibadi, een rijk in Oman. Dit gebied werd echter veelvuldig overheerst door andere rijken. Aan het begin van de zestiende eeuw waren het de Portugezen die het gebied bezetten. De Portugezen werden bestreden en in 1650 uiteindelijk voorgoed verdreven. Hierna werd het gebied opgenomen in het immense Ottomaanse Rijk. Deze Ottomanen werden uiteindelijk in 1741 verdreven door Achmed Ibn Said, die in 1744 een sultanaat stichtte waar de huidige sultan nog van afstamt.

Slavenhandel

In het begin van de negentiende eeuw, stichtte Oman een aantal kolonies in het oosten van Afrika, onder andere in Tanzania en Kenia. Hier haalden zij slaven op, die zij aan westerse mogendheden verkochten. Hierdoor steeg de economie van het land enorm, totdat de slavenhandel halverwege de negentiende eeuw verboden werd. Hierdoor zakte de economie van het land in elkaar en emigreerden veel mensen. Zo daalde het inwoneraantal van de hoofdstad Masqat van 55.000 naar 8.000 tussen 1850 en 1870.

Westerse bondgenoot

De kolonies van Oman werden vanaf dat moment grotendeels overgenomen door Groot-Brittannië. Hoewel Oman nooit officieel onderdeel is geworden van het Britse rijk, ontwikkelden de Britten wel een steeds grotere invloed op het gebied. Het sultanaat dat in 1744 was gesticht, blijft tot op de dag van vandaag een autonoom gebied geregeerd door de sultan. Oman is uitgegroeid tot een belangrijke bondgenoot van de westerse wereld. Begin dit jaar bereikte de onrust, die ontstaan was in de gehele Arabische wereld, echter ook Oman. Duizenden mensen protesteerden tegen de veertig jaar durende regering van sultan Qaboos, waarbij enkele doden vielen. Hierdoor werd een gepland bezoek van koningin Beatrix afgezegd.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.