geschiedenis van Sesamstraat

Geschiedenis van Sesamstraat

Sesame Street werd al bedacht in 1966, met als doel de leerachterstand van kinderen in achterstandwijken in de VS weg te nemen. Dit zou kunnen lukken door een educatief kinderprogramma, dat toegankelijk was voor iedereen. Ook zou het jonge kinderen kunnen helpen zich voor te bereiden op school. Door deze insteek kreeg het programma een subsidie van de Amerikaanse overheid. Hierdoor kon van begin af aan geld worden geïnvesteerd in het voor de serie zo karakteristieke decor (de straat) en de poppen. De serie was vrijwel meteen een groot succes.

Minderheidsparticipatie in Sesame Street

In de jaren ’70 begonnen de makers zich actief bezig te houden met minderheidsemancipatie. Zo werden er bewust meer vrouwen aangenomen en werd ervoor gezorgd dat de acteurs in de show niet allemaal blank waren, waardoor een multiculturele cast ontstond. Een voorbeeld hiervan is dat de ouders van de pop Elmo werden geïntroduceerd, Mae en Louis, die met een sterk Zuid-Amerikaans accent spraken. In de jaren ’80 dreigde de show echter in zwaar weer te komen doordat de overheid wegens bezuinigingen geen subsidie meer uitkeerde. Er werden uiteindelijk nieuwe investeerders gevonden waardoor de serie door kon gaan.

Sesamstraat in Nederland

In de jaren '70 ontstond het idee dat het effect dat Sesame Street in de VS had, ook in Nederland kon optreden. Een proefaflevering die de VARA in 1974 met als titel 'Sesamplein' maakte, haalde het echter niet. Niet omdat het idee slecht was, maar omdat de Nederlandse NOS en de Belgische BRT de handen al ineen hadden geslagen om het programma te maken. In het Limburgse Thorn bouwden ze een heuse Sesamstraat, waar de afleveringen werden opgenomen. De afleveringen bestonden uit een combinatie tussen eigen materiaal en scènes uit de Amerikaanse serie, die door Nederlandstalige stemacteurs werden nagesynchroniseerd, zoals de personages van Bert en Ernie. In 1978 werd besloten dat het programma dagelijks werd uitgezonden. De opnames werden wel verplaatst naar Hilversum. In de jaren 80 trok de BRT zich terug uit het project.

Acteurs

Vrijwel ieder Nederlands kind kent de iconische personages van Tommie en Pino wel. Deze personages zijn Nederlandse toevoegingen aan het programma. Zij zijn vertoond door meerdere stemacteurs door de jaren heen. Naast de muppets zijn er ook menselijke rollen in de serie, die meestal worden gespeeld door acteurs die onder hun eigen voornaam spelen. Zo werd Sien gespeeld door Sien Diels en werd meneer Aart gespeeld door Aart Staartjes. Meneer Aartjes was een nors figuur die veel mopperde op de poppen. Zijn personage werd toegevoegd omdat critici het programma te idyllisch vonden zonder antagonist. Staartjes was een van de weinige acteurs die niet zichzelf, maar een typetje speelde in het programma. Hij speelde een nors personage omdat hij aan kinderen wilde leren om niet zomaar alles te accepteren van volwassenen.  

Sesamstraat een wereldwijd succes

De combinatie van educatie, muziek, humor, poppen en ‘echte’ acteurs, heeft van Sesame Street een unieke serie gemaakt. Tegenwoordig wordt het programma in meer dan 120 landen uitgezonden. De serie wordt aangepast aan het land van uitzending. Zo zijn er in de Nederlandse versie Turkse, Surinaamse en Marokkaanse acteurs te vinden. Dit levert echter ook af en toe problemen op. Zo was er een aantal jaar geleden ophef toen het programma voor het eerst werd uitgezonden in een aantal islamitische landen. De religie zou hier te veel de boventoon voeren, waarna de serie meer werd gemodelleerd naar Amerikaans voorbeeld.

Bronnen:

Afbeelding:

De cast van Sesamstraat bij een boekpresentatie naar aaleiding van het tv-programma. Fotocollectie Anefo via www.nationaalarchief.nl

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!