Geschiedenis van Sint Eustatius

Geschiedenis van Sint Eustatius onder Nederlands bewind

Het bestuur van Sint Eustatius is door de Nederlandse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties aan de kant gezet wegens wanbestuur. Het eiland is sinds 2010 een zogenaamde ‘bijzondere gemeente’ binnen Nederland. In 1636 wist een Zeeuwse vloot het Caribische eiland in handen te krijgen.

Al in 1493 werd Sint Eustatius ‘ontdekt’ door Columbus, die het haar huidige naam gaf. Hiervoor had de inheemse bevolking het eiland altijd ‘Alo’ genoemd, wat cashewboom betekent. Het eiland was vanaf dat moment Spaans grondgebied, maar dat duurde niet lang. De Spanjaarden keken nauwelijks om naar het eiland en hier werd gebruik van gemaakt door andere landen.

Fort Oranje

De Fransen waren in 1629 de eerste Europeanen die na Columbus  weer op het eiland aankwamen. Er werd een klein fort gebouwd maar dit werd al gauw weer verlaten wegens gebrek aan waterbronnen. Vervolgens wist een Zeeuwse vloot het eiland in 1636 in handen te krijgen. ‘Fort Oranje’ werd gebouwd en de Nederlandse heerschappij kon beginnen. Vervolgens groeide Sint Eustatius in de 17e eeuw uit tot het meest winstgevende gebied voor de West-Indische Compagnie (WIC). De Nederlanders losten het waterprobleem op door regenbakken te bouwen en  maakten van het eiland een belangrijke doorvoerhaven.

Engels-Nederlandse oorlog

Dit veranderde echter toen de Britten de Nederlanders de oorlog verklaarden in 1776. De Nederlanders leverden namelijk wapens via het eiland aan de opstandige Amerikanen, die net aan hun onafhankelijkheidsoorlog tegen Engeland waren begonnen. De Britten wisten Sint Eustatius op de Nederlanders te veroveren, waarna het eiland meer dan 40 jaar afwisselend door Engeland en Frankrijk werd bezet.

Sint Eustatius onderdeel van het Koninkrijk

Pas in 1816 werd het eiland weer Nederlands bezit, doordat er een soeverein vorst op de troon kwam, koning Willem I, die de voormalige Nederlandse eilanden opeiste.  Sint Eustatius behoorde toen officieel tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het maakte deel uit van de zogenaamde ‘Bovenwindse Eilanden’. Vanaf 1983 tot 2010 maakte het deel uit van de Nederlandse Antillen.

Sinds 2010 zijn de Nederlandse Antillen als land officieel opgeheven. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn onafhankelijke landen binnen Nederland en Sint Eustatius, Bonaire en Saba zijn ‘bijzondere gemeenten’. Volgens meerdere politici op Sint Eustatius heeft de nieuwe status van het eiland geleid tot meer armoede en moet er snel iets gedaan worden aan de staatkundige situatie.

In 2018 werd het bestuur van Sint Eustatius door de Nederlandse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties terzijde geschoven wegens wanbestuur. 

Afbeelding:

St. Eustatius. Uitzicht vanuit het oude fort Oranje in Oranjestad. Fotocollectie Anefo via www.nationaalarchief.nl

Landen: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.