Geen afbeelding beschikbaar

Gevangenschap kroonprins Vlad de Spietser

De Roemeense vorst Vlad III (1431-1476) werd bijvoorbeeld op jonge leeftijd gevangen genomen door de Ottomaanse Turken.


Vlad III werd in 1432 geboren als derde zoon van Vlad II Dracul van Walachije. Zijn broers waren Mircea en Radu. Walachije was een vorstendom dat in het tegenwoordige Roemenië ligt. Als koning op de Balkan had Vlad II veel te stellen met de opkomende macht van de Ottomanen, een Turks rijk, die het gebied probeerden te veroveren. Vlad II verzette zich dan ook hevig tegen deze opkomende macht van de Turken, en ging verschillende oorlogen met hen aan.


Oorlog tegen de Ottomanen


Vlad II besteeg in 1436 de troon van Walachije. Hij werd zes jaar later weer afgezet, nadat de vorst van het naburige Transylvanië Walachije was binnengevallen. Met de hulp van de Turken veroverde Vlad II de troon een jaar later weer terug. Ondanks dat deze Ottomanen hem geholpen hadden, en Vlad II had beloofd om extra belastingen te betalen, liet hij zijn oudste zoon Mircea verschillende militaire campagnes tegen de Ottomanen voeren, waar Radu en Vlad ook bij aanwezig waren.


Gevangenschap


Tijdens een van deze campagnes in 1444 werd Vlad III samen met zijn broer Radu gevangen genomen door Turkse troepen. Vlad en zijn broer waren waardevolle gijzelaars en werden meteen naar het Ottomaanse hof gebracht. Radu liet zich al snel tot de Islam bekeren, waardoor hij goed behandeld werd door zijn bewakers. Hij trad na een paar maanden in dienst van kroonprins Mehmet, later sultan Mehmet II de Veroveraar, en kreeg het bevel over een eenheid Janitsaren, de lijfwachten van de sultan.


Lijfstraffen


Vlad legde zich echter niet zo makkelijk neer bij zijn gevangenschap en was vaak opstandig tegen zijn bewakers. Als gevolg hiervan kreeg hij vaak zweepslagen te verduren en werd hij langdurig opgesloten zonder eten en drinken. Zijn latere haat voor de Ottomanen en sadistische trekjes hebben zich waarschijnlijk in deze periode van gevangenschap ontwikkeld.


Koning Vlad III


Nadat een Hongaarse vorst zijn vader en broer Mircea, die beiden in Walachije warengebleven, in 1447 vermoordde, werd Vlad III in 1448 door de Ottomanen op de troon gezet. De Ottomanen dachten met Vlad een marionettenkoning te installeren, die zij makkelijk onder de duim konden houden. Vlad bleef slechts één jaar koning, maar regeerde van 1456 tot 1462 en in 1476 opnieuw. Tijdens zijn regeerperiode verdedigde hij Walachije met hand en tand tegen de Ottomanen, totdat hij in 1476 de dood vond op het slagveld. Hierbij schuwde hij wreedheden niet; zijn bijnaam ‘de Spietser’ dankt hij aan het spietsen van 23.000 Ottomaanse soldaten op houten staken na de Nachtaanval in 1462.


Dracula


Vanwege zijn wreedheden is Vlad III grote inspiratie geweest voor Bram Stoker’s Dracula. De naam Dracula is ook afgeleid van een bijnaam van Vlad. Zijn vader, Vlad II, stond bekend als Dracul, draak, omdat hij lid was van de Orde van de Draak. Vlad III werd hierdoor Dracula, zoon van de draak.


 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.