Mehmet II Constantinopel 1453

Mehmet de Veroveraar (1432-1481)

Mehmet de Veroveraar, sultan van het Osmaanse Rijk, was verantwoordelijk voor de verovering van Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk, in 1453. Hiermee verdween het Byzantijnse Rijk en namen de Osmanen die positie min of meer over. Mehmet de Veroveraar veranderde de Hagia Sophia in een moskee. Hij nam de titel Kayser i-Rum aan: ‘Keizer van Rome’.


Jonge jaren van Mehmet de Veroveraar


Mehmet de Veroveraar werd in 1432 geboren als Mehmet II in Adrianopel, het huidige Edirne. Mehmet II was de zoon van sultan Murad II en een slavenmeisje. In 1444 deed zijn vader afstand van de troon, waardoor Mehmet II al op 12-jarige leeftijd sultan werd. Het feit dat hij nog zo jong was bracht problemen met zich mee. Vijanden van de Osmanen, (de paus, Hongarije, het Byzantijnse Rijk en Venetië) organiseerden een kruistocht. Ook binnenlands waren er problemen. In Adrianopel, de zetel van de sultan, waren felle conflicten tussen groot vizier Candarli Halil en de viziers Zaganos en Sihabeddin, die zichzelf opwierpen als beschermers van de jonge sultan. Murad II, de vader van Mehmet, werd opgeroepen om een leger tegen de kruisvaarders te leiden. In 1444 wist hij hen te verslaan bij Zarna. In 1446 riep de groot vizier Murad II om de troon weer te bestijgen. Deze bezette hij tot zijn dood in februari 1451, waarna Mehmet weer sultan werd.


De verovering van Constantinopel


Bij zijn troonbestijging in 1451 focuste Mehmet zich op de versterking van de Osmaanse vloot. Ook bouwde hij een fort aan de Europese kant van de Bosporus, waardoor deze door de Osmanen beheerst werd. In 1453 begon hij de belegering van Constantinopel, dat na 57 dagen veroverd werd. De groot vizier Candarli was tegen de aanval op Constantinopel geweest, en werd kort na de verovering van de stad geëxecuteerd. Mehmet II trok aan het hoofd van een processie de stad binnen, en maakte van de Hagia Sophia een moskee. Constantinopel werd Istanbul, de nieuwe hoofdstad van het Osmaanse Rijk. Mehmet stelde geld beschikbaar om de stad op te knappen. Binnen korte tijd werd Constantinopel de grootste stad van Europa.


Verdere veroveringen van Mehmet de Veroveraar


Naast de verovering van Constantinopel veroverden de Osmanen onder leiding  van Mehmet veel gebieden. Voorbeelden zijn Morea (Griekenland), Trebizond (noord-oosten Turkije), Bosnië, Albanië en een deel van de Krim. Ook onderwierp hij Wallachië. Hier ondervond hij felle tegenstand van Vlad ‘de Spietser’. Vanwege al zijn veroveringen kreeg hij dan ook zijn bijnaam, Mehmet de Veroveraar.


Ruimdenkende sultan


Mehmet II wordt gezien als een van de meest ruimdenkende sultans. Aan zijn hof bevonden zich Griekse geleerden en Italiaanse humanisten. Christenen, orthodoxe christenen en joden waren welkom in Constantinopel. Venetiaanse kunstenaars maakten zijn portret en hij richtte welgeteld acht universiteiten op in de stad. Onder zijn heerschappij bereikten wiskunde, astronomie en theologie hun hoogste niveau in het Osmaanse Rijk.

Bronnen

britannica.com Mehmed II

theottomans.org Mehmed the Conqueror

Afbeeldingen

flickr.com, foto: Dennis Jarvis Rumeli Hisari Fortress

wikimedia.org Gates of Constantinopel

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.