Geweld in Chinese stad Changsha

Begin maart 2014 werd er een bloedbad aangericht in China. Volgens de regering staken separatistische Oeigoeren 29 burgers lukraak dood en raakte tevens 143 mensen gewond. Twee weken later zijn er wederom Chinezen door messteken om het leven gebracht. Dit laatste incident vond plaats op een markt in Changsha. De hoofdstad van de provincie Hunan heeft al jaren ervaring met opstand en geweld.

Vroege geschiedenis

Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het gebied dat nu Changsha heet al 7.000 jaar wordt bewoond. Hoewel de stad nog een aantal keer van naam zou veranderen werd de term Changsha voor het eerst gebruikt tijdens de Zhou Dynastie, die tussen het einde van de 10e eeuw v. Chr. en het jaar 256 v. Chr. heerste over China. Tussen 750 en 1100 werd Changsha een commercieel centrum en vertienvoudigde het aantal inwoners van de stad. Sinds de 17e eeuw werd het gebied tevens belangrijk vanwege de rijstproductie. Tegenwoordig wonen er ruim zeven miljoen mensen in Changsha.

Xinhai-revolutie

In 1911 kwam de Chinese bevolking in opstand tegen het Keizerrijk. Tijdens deze Xinhai-revolutie was Changsha een van de eerste steden waar werd gestreden door de revolutionairen. Het leger van de Qing-dynastie werd snel verslagen en de lokale generaal van de Qing werd vermoord. In 1912 trad Puyi als laatste Chinese Keizer af en werd de Republiek China gesticht.

Mao Zedong in Changsha

Op 26 december 1893 werd Mao Zedong geboren in de provincie Hunan en tussen 1913 en 1918 zat hij op de middelbare school in Changsha. Daarna volgde hij een lerarenopleiding in deze stad. Mao startte hier zijn politieke carrière en schreef in 1925 een gedicht over de stad. Dit werk staat bekend als één van zijn betere gedichten. Twee jaar later marcheerde Mao met drieduizend communistische militairen naar Changsha om een boerenopstand op touw te zetten, maar deze veldtocht blies hij op het laatste moment af.

Grondsoldaat Battle of Changsha 1942 Grondsoldaat Battle of Changsha 1942

Strategische stad in Tweede Chinees-Japanse oorlog

In China brak in 1930 een burgeroorlog uit toen leden van de Chinese Communistische Partij (CCP) in opstand kwamen tegen het bewind van de Kwomintang-regering, welke werd geleid door generaal Chiang Kai-Shek. Japan zag dit als de uitgelezen mogelijkheid om het eigen grondgebied te vergroten. De Kwomintang reageerde niet adequaat op de Japanse invasie omdat de strijd tegen de communisten hoger op de agenda stond. Changsha was een strategisch punt in de oorlog tussen China en Japan. Tussen 1939 en 1944 vonden er maar liefst vier ‘Slagen van Changsha’ plaats.

Tweede Sino-Japanse oorlog werd Tweede Wereldoorlog 

Het Westen steunde China in de strijd tegen Japan. Na de aanval op Pearl Harbour kreeg het land militaire steun van de geallieerden, waarna China tevens de oorlog verklaarde aan Duitsland en Italië. De laatste slag om Changsha vond plaats in 1944. Japan veroverde de stad en de Chinese generaal Zhang De-neng werd geëxecuteerd door Chiang Kai-Check omdat hij incompetent gehandeld had. Op 2 september 1945 capituleerde Japan, waarmee zowel de Tweede Wereldoorlog als de Chinees-Japanse oorlog werd beëindigd.

Huidig geweld in Changsha

Waarom er nu grof geweld is gebruikt tegen op het oog onschuldige Chinezen op de markt van Changsha is nog niet bekend. Er wordt gesproken over een ordinaire ruzie tussen twee marktlieden, maar een terreurdaad van Oeigoeren wordt niet uitgesloten. De 9 miljoen Oeigoeren in China streven naar meer autonomie of onafhankelijkheid.

<h2>Bronnen</h2>
<p>NOS <a title="Aanval Changsha geen terreur" href="http://nos.nl/artikel/622991-aanval-changsha-geen-terreur.html%20" target="_blank">'Aanval Changsha geen terreur'</a></p>
<p>NRC <a title="Mao nu met wilde haren" href="http://www.nrc.nl/next/van/2009/november/04/mao-nu-met-wilde-haren-11806... target="_blank">'Mao nu met wilde haren'</a></p>
<p>Volkskrant <a title="Opnieuw Chinezen neergestoken" href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2812/China/article/detail/3612880/2014/03... target="_blank">'Opnieuw willekeurige Chinezen neergestoken'</a></p>
<p>Afbeelding boven: Japanse soldaten tijdens 'Battle of Changsha' van 1941. </p>
<p>Lees ook eens het <a title="Geschiedenis Magazine" href="http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-geschiedenis-ontdekken-lees-gesch... target="_blank">Geschiedenis Magazine</a>!</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.