Gratis naar de tentoonstelling Heineken’s Amsterdam?

Het tijdschrift Ons Amsterdam krijgt een prachtig cadeau van het Amsterdamse Stadsarchief. Namelijk: gratis toegang tot de prachtige tentoonstelling Heineken’s Amsterdam voor alle lezers van Ons Amsterdam! Op pagina 12 van het aprilnummer, dat vandaag (4 april) verschijnt, is een entreebewijs afgedrukt. Nog geen abonnee? Snel naar de winkel. Dit nummer is tot 2 mei aanstaande verkrijgbaar. De tentoonstelling loopt tot 11 mei.

Over de tentoonstelling Heineken’s Amsterdam

In 1864 neemt de jonge ondernemer Gerard Heineken brouwerij De Hooiberg over. Vier jaar later laat hij een nieuwe brouwerij neerzetten aan de rand van de stad, het begin van de bekende Heineken brouwerij aan de Stadhouderskade. Heineken wordt snel succesvol met het brouwen van het toen nieuwe ‘Beierse bier’, het bier dat we nu pils noemen. Maar Gerard Heineken is niet alleen een vernieuwend ondernemer, hij is ook een betrokken Amsterdammer. Zo spant hij zich in voor goede huisvesting voor arbeiders én voor de bevordering van de kunsten. De expositie Heineken’s Amsterdam toont dan ook hoe de grondlegger van het wereldwijde concern ook één van de grondleggers is van het moderne Amsterdam, dat eind 19e eeuw ontwaakte uit een lange winterslaap en werd uitgebreid met onder meer het Vondelpark en het Paleis voor Volksvlijt.

Gratis naar deze tentoonstelling? Kijk op pagina 12 van het aprilnummer van Ons Amsterdam!

Meer informatie over de tentoonstellingWord abonnee van Ons Amsterdam, profiteer van de spectaculaire aanbieding!

Het aprilnummer van Ons Amsterdam

Ons Amsterdam cover nummer 4 van 2014In het aprilnummer van Ons Amsterdam vindt u de volgende artikelen:

Sinds 1614: de Stadsbank van Lening

Begin 17e eeuw konden Amsterdammers alleen tegen woekerrentes geld lenen. Dus stichtte het stadsbestuur de Stadsbank van Lening, nog steeds een begrip in Amsterdam en ver daarbuiten. Liefst 40.000 klanten verschijnen jaarlijks voor de balie.

De jonge jaren van Loe de Jong

Wij kennen hem als dr. L. de Jong, de geschiedschrijver van de Tweede Wereldoorlog. De oorlog die een keerpunt was in het leven van deze 100 jaar geleden geboren en getogen Amsterdammer. Wij gaan terug naar de tijd daarvóór: toen Loe nog Loetje heette.

Malle Marten en Oranje Kaatje

Wie denkt dat Amsterdammers in het verleden weinig moesten hebben van de Oranjes, vergist zich deerlijk. Tien portretten van beroemde én beruchte Oranjeklanten in de 19de eeuw. Sommigen zelfs gelauwerd met een lintje.

Erfpacht vanaf het begin omstreden

Het referendum over het erfpachtstelsel op 22 mei heeft een lange voorgeschiedenis. Na de introductie in 1896 is er altijd strijd over geweest. Ooit bedoeld om speculatie de kop in te drukken, lijkt erfpacht nu vooral een gemeentelijke melkkoe te zijn.

Nieuw: wat is er waar van de oude stadslegenden?

De keizerskroon die sinds de 16e eeuw boven het stadswapen prijkt: was die werkelijk een gunst van keizer Maximiliaan van Oostenrijk, zoals het verhaal wil? De eerste aflevering van een nieuwe serie over ‘onze’ grotestadslegenden. Wat is er waar en niet waar?

Word abonnee van Ons Amsterdam, profiteer van de spectaculaire aanbieding!

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!