Geen afbeelding beschikbaar

Griekenland: opnieuw een Paard van Troje?

Duitsland ziet niets in het Griekse voorstel voor verlenging van de noodkredieten die Griekenland ontvangt. Het zou te veel ruimte overlaten voor interpretatie en zal negatieve gevolgen hebben voor de EU. Volgens de Duitsers een nieuw voorbeeld van de tactiek die de Grieken eeuwen geleden al gebruikten tijdens de beruchte Trojaanse Oorlog.


Financiële steun aan Griekenland


De financiële situatie van Griekenland zet de verhoudingen binnen de Europese Unie op scherp. Sinds de verkiezing van Alexis Tsipras als nieuwe premier van Griekenland zijn de onderhandelingen over de financiële situatie van het land opnieuw in volle gang. Griekenland heeft gevraagd om een verlenging van de financiële steun die het land ontvangt van de Europese Unie. Aan deze steun hangen consequenties: de Grieken moeten flink bezuinigen om hun financiële situatie op orde te krijgen. Duitse vertegenwoordigers zien niets in deze verlenging, omdat zij niet geloven dat de Tsipras zich aan de afspraken zal houden. De Duitsers noemden het voorstel van de Grieken een ‘Paard van Troje’.


De Trojaanse Oorlog & het Parisoordeel


De Trojaanse Oorlog speelde zich – als hij al bestaan heeft –waarschijnlijk af in de twaalfde of dertiende eeuw voor Christus. De oorlog speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie; zo beschrijft Homerus in zijn beroemde Ilias het belangrijke laatste jaar van de oorlog. De ‘ellende’ begon naar aanleiding van een ruzie tussen de godinnen Hera, Athene en Aphrodite over wie van hen de mooiste was. De Trojaanse prins Paris werd uitgekozen om hierover te beslissen. Paris koos voor Aphrodite, die hem als beloning de mooiste vrouw van de wereld beloofde: Helena.


Paris steelt Helena


Helaas voor Paris was Helena al getrouwd met Menelaos, de koning van Sparta. Dit hield Paris echter niet tegen: voor Helena met haar ogen kon knipperen had Paris haar al meegenomen naar Troje en maakte hij haar tot zijn vrouw. Dit liet Menelaos niet zomaar gebeuren. Hij verzamelde al zijn Griekse bondgenoten om met een vloot van 1100 schepen naar Troje te reizen. De Trojaanse Oorlog was begonnen.


Het Paard van Troje


Tien jaar duurde de oorlog en tien jaar lukte het de Grieken niet om Troje te verwoesten. De grote stadsmuren en het sterke Trojaanse leger konden het Griekse leger jaar in jaar uit tegenhouden. Uiteindelijk, zo vertelt de mythe, bedachten de Grieken een list. Zij bouwden een reusachtig houten paard en plaatsten deze voor de stadspoorten van Troje. De Griek Sinon wist de Trojanen ervan te overtuigen dat het paard een geschenk was voor de godin Pallas Athena. De Trojanen reden het paard de stad in, onbewust van het feit dat zich in het bouwwerk ruim dertig soldaten bevonden. Deze klommen ’s nachts het paard uit, openden de poorten voor hun Griekse collega’s en wisten zo een definitief einde te maken aan de Trojaanse Oorlog.


Een Paard van Troje tegenwoordig


Vandaag de dag wordt met een ‘Paard van Troje’ een situatie bedoeld waarbij een partij een gewenste uitkomst accepteert, zonder zich bewust te zijn van de negatieve en ongewenste gevolgen die de uitkomst met zich meebrengt. In dit geval zijn de Duitse vertegenwoordigers bang dat het verlengen van de krediethulp aan het Zuid-Europese land negatieve gevolgen zal hebben voor de financiële situatie van zowel Griekenland als de hele Europese Unie. Verdere onderhandelingen over de Griekse problemen zullen uitwijzen of de betrokken partijen het eens kunnen worden over de financiële toekomst van Griekenland.

Bronnen

Nu.nl, 'Duitsers vinden Grieks voorstel (...)'
Demorgen.be, 'Duitsers op ramkoers met (...)'
Wikipedia, 'Paard van Troje'
G. Schwab, Griekse en Romeinse sagen, p. 207-228 en 339-350.

Afbeelding

Wikimedia Commons, By Copy after Henri Motte. [Public domain]
Wikimedia Commons, Jacques Wagrez [Public domain]

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.