La Mulâtresse Solitude, Guadeloupe

Guadeloupe herdenkt afschaffing slavernij

Guadeloupe 1848 – Vandaag in 1848, schafte het Franse departement in de Caribische Zee de slavernij af. Het was niet de eerste keer: in 1794 waren de slaven al op vrije voeten gesteld. Maar in 1802 voerde Napoleon de slavernij opnieuw in. Dat leverde Guadeloupe een verzetsheldin op: de mulattin Solitude.

Solitude werd in 1772 geboren. Haar vader was een Franse zeeman en haar moeder een slavin. Ook Solitude groeide op in gevangenschap. Haar schoonheid schijnt zo adembenemend te zijn geweest, dat de slavendrijvers om haar vochten. Toen Napoleon de slavernij opnieuw wilde invoeren sloot Solitude zich aan bij de Marrons, slaven die streden voor vrijheid. Ze trokken zich terug in de hoger gelegen gebieden van het eiland. Maar toen bleek dat ze zich over moesten geven aan de Franse troepen, bliezen de vrijheidsstrijders zichzelf op.

Solitude, hoogzwanger, overleefde de explosie. Pas nadat ze was bevallen werd ze opgehangen. In 1999 werd er een standbeeld van Solitude onthuld in Guadeloupe ter nagedachtenis aan de slavenhandel op het eiland. Guadeloupe is sinds 1635 Frans bezit. De slavernij heeft diepe sporen achter gelaten op het eiland dat Colombus in 1493 ontdekte. 90 procent van de bevolking is van Afrikaanse afkomst. En het grootste exportproduct is nog altijd suikerriet, dat van oudsher op de plantages werd verbouwd. De Afrikaanse slaven werden daarvoor ingezet omdat de oorspronkelijke bewoners, de Cariben-indianen, massaal stierven door het zware werk.

De koloniale machtsstructuren op het eiland zijn intact gebleven. Een kleine minderheid van oude plantagehouders heeft nog steeds de economische macht in handen op het 400.000 inwoners tellende eiland. 

Afbeelding:

Meer weten

Landen: 

Tijdperken: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!