Guadeloupe herdenkt afschaffing slavernij
Guadeloupe 1848 – Op 27 mei 1848, schafte het Franse departement in de Caraïbische Zee de slavernij af. Het was niet de eerste keer: in 1794 waren de slaven al op vrije voeten gesteld. Maar in 1802 voerde Napoleon de slavernij opnieuw in. Dat leverde Guadeloupe een verzetsheldin op: de mulattin Solitude.
Solitude
Solitude werd geboren in 1772. Haar vader was een Franse zeeman en haar moeder een slavin. Ook Solitude groeide op in gevangenschap. Haar schoonheid schijnt zo adembenemend te zijn geweest, dat de slavendrijvers om haar vochten. Toen Napoleon de slavernij opnieuw wilde invoeren sloot Solitude zich aan bij de Marrons van Louis Delgrès, een groep slaven die streden voor hun vrijheid. Ze trokken zich terug in de hoger gelegen gebieden van het eiland.
Slavenopstand
Al snel bleek dat de Marrons niet opgewassen waren tegen het Franse leger. Langzaam daalde het besef neer dat ze zich over moesten geven, wat vrijwel zeker een terugkeer naar hun slavenbestaan zou betekenen. De Marrons zagen geen andere uitweg meer en bliezen zichzelf op door op hun munitiedepots te laten ontploffen. Op die manier kwamen 400 slaven, die vochten voor hun vrijheid, die dag om het leven.
Wonderbaarlijk genoeg overleefde Solitude de explosie. Ze werd direct opgepakt, maar omdat ze hoogzwanger bleek te zijn, werd ze niet direct ter dood veroordeeld. Pas nadat ze was bevallen werd besloten om haar op te hangen, wat meteen een dag na de bevalling gebeurde. In 1999 werd er een standbeeld van Solitude onthuld in Guadeloupe ter nagedachtenis aan de slavenhandel op het eiland.
Nasleep van de slavernij
Guadeloupe is sinds 1635 Frans bezit. De slavernij heeft diepe sporen achter gelaten op het eiland dat Columbus in 1493 ontdekte. 90 procent van de bevolking is van Afrikaanse afkomst. Het grootste exportproduct is nog altijd suikerriet, dat van oudsher op de plantages werd verbouwd. De Afrikaanse slaven werden daarvoor ingezet omdat de oorspronkelijke bewoners, de Cariben-Indianen, massaal stierven door het zware werk.
De koloniale machtsstructuren op het eiland zijn intact gebleven. Een kleine minderheid van oude plantagehouders heeft nog steeds de economische macht in handen op het 400.000 inwoners tellende eiland.