Heksen Keulen na 400 jaar in ere hersteld
De gemeenteraad van de Duitse stad Keulen heeft de heksenprocessen die vier eeuwen geleden plaatsvonden publiekelijk afgekeurd. Verder besloot de stad alle veroordeelden weer in ere te herstellen. 400 jaar geleden voltrok de stad 38 doodsvonnissen, nadat de beschuldigden voor hekserij waren veroordeeld.
Tijdens de middeleeuwen werden naar schatting 25.000 tot 30.000 vrouwen geëxecuteerd vanwege verdenkingen van hekserij. De vervolging van hekserij was een verschijnsel dat ontstond in middeleeuws Europa om een zondebok te creëren voor verschijnselen als honger, armoede en ziekte. Soms werden vrouwen echter ook beschuldigd van hekserij uit politieke motieven. Dit was 1627 het geval bij Katharina Henot, een welgestelde Keulense die tevens hoofd was van het stedelijke postkantoor. Zij werd beschuldigd van hekserij, waarschijnlijk door haar politieke tegenstanders, en werd op 19 mei levend verbrand. In februari dit jaar werd haar zaak heropend en werd Henot 385 jaar na dato vrijgesproken.
Afgelopen donderdag volgde de gemeenteraad van Keulen die actie op met een publiekelijke afkeuring van alle heksenprocessen en een vrijspraak van alle betrokken heksen. In totaal werden er in Keulen in vier eeuwen tijd 38 mensen veroordeeld tot de doodstraf vanwege hun vermeende heksenpraktijken. 34 van die veroordeelden waren vrouwen, de rest bestond uit drie mannen en één jongen. Ook werd een meisje van 8 jaar oud uit de stad verbannen omdat ze een heks zou zijn. De gemeenteraad van Keulen heeft deze week excuses aangeboden voor de heksenvervolging van het stadsbestuur uit die tijd.