Het bombardement op Darwin

Themamaand - Terwijl Hitlers Nazi-Duitsland grote delen van Europa veroverde wilden de Japanners hun macht in Azië vergroten door een groot Japans keizerrijk te stichten. Om dit keizerrijk te kunnen stichten vielen de Japanners in heel Azië landen binnen. Een van de geallieerde landen die onder directe dreiging stonden van het Japanse expansionisme was Australië.

Het conflict tussen Australië en Japan

Al vanaf de jaren ’30 was Japan bezig het keizerrijk uit te breiden door grote delen van China en later de Franse koloniën in Indochina binnen te vallen en te annexeren. Hierdoor was Australië al een periode bewust van de mogelijke Japanse agressie. Toen Japan in 1941 Pearl Harbor aanviel trof Australië voorbereidingen om een eventuele aanval af te kunnen slaan. Darwin was met zijn noordelijke ligging een belangrijk punt in de Australische verdedigingslinie. Langs de kust werd afweergeschut geplaatst, het aantal daar gelegerde soldaten werd verhoogd en voor de haven van Darwin was een enorm anti net tegen onderzeeërs geplaatst.

Evacuatie en eerste bombardement Darwin

Op 16 december 1941 begonnen leger en politie de vrouwen en kinderen uit de stad te evacueren en de verdedigingen aan te scherpen. Op 19 Februari 1942 begonnen de Japanners de aanval op de Australiërs door een verkenningsvliegtuig over de stad heen te laten vliegen. Die bracht in kaart waar de Australiërs goed verdedigd waren en waar kritieke punten in de stad waren zoals het postkantoor en het telegraafkantoor. Deze verkenner werd niet opgemerkt want een paar uur later vlogen de eerste Japanse gevechtsvliegtuigen het Australische luchtruim binnen. De aanval werd voorbereid door de Japanse commandant Mitsuo Fuchida, die ook verantwoordelijk was voor de aanval op Pearl Harbor. Er zouden uiteindelijk 188 Japanse gevechtsvliegtuigen richting Darwin zijn vertrokken, waarvan er slechts twee door de geallieerden konden worden neergehaald.

Tweede bombardement op Darwin

Ongeveer een uur nadat de eerste aanval op Darwin was afgelopen, werd er een tweede aanval in gang gezet. Deze focuste zich voornamelijk op de Australische marinebasis bij Parap. Deze aanval duurde uiteindelijk twintig minuten. Bij de twee aanvallen kwamen mensen om het leven en raakten zo’n 400 mensen gewond. Ook vernietigden de Japanners het postkantoor, telegraafkantoor, twintig militaire vliegtuigen en acht schepen die in de haven voor anker lagen.

<h3>Bronnen:</h3>
Naa.gov.au: <a href="http://www.naa.gov.au/collection/fact-sheets/fs195.aspx" target="_blank">Fact sheet</a>
Australia.gov: <a href="http://www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/japanese-bo... target="_blank">Japanese bombing of Darwin </a>
<h3>Afbeelding:</h3>
Wikimedia Commons: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Darwin_42.jpg" target="_blank">Darwin</a>

&nbsp;

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.