Het Domplein en de Romeinse Limes
De opgravingen op het Utrechtse Domplein zijn in volle gang. Het plein ademt geschiedenis. Zo lag het Romeinse castellum Trajectum 2.000 jaar geleden op de plaats van het Domplein. Het plein maakt daarmee deel uit van de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk.
Romeinse Limes
Na de Varusslag, een zware nederlaag in 9 n.Chr., besloten de Romeinen voorlopig af te zien van de verovering van Germania. Ze trokken zich terug tot aan de Rijn, het gebied ten zuiden van de rivier was in Romeinse handen. De Rijn werd de noordgrens van het Rijk, en liep van het huidige Groot-Brittannië, via onder andere Nederland, Duitsland, Hongarije en Roemenië tot aan de Zwarte Zee. In Nederland liep de Limes van Katwijk via Alphen aan de Rijn, Utrecht en Arnhem naar Duitsland.
Verdedigingslinie in Nederland
Om Het Romeinse gebied te beschermen tegen de woeste noorderlingen werden er vanaf 47 n.Chr. overal wachttorens, legioensbases en forten gebouwd langs de Limes. In Nederland alleen al zijn er ongeveer 20 forten gebouwd.
Castellum in Utrecht
Ook in Utrecht werd een fort gebouwd, het castellum Trajectum. Door aanvallen van de Germanen moest het castellum meerdere malen herbouwd worden tussen 50 en 275 n.Chr., steeds boven op de resten van het oude fort. De eerste vier forten waren van hout gemaakt. Het laatste stenen castellum wordt in 275 verlaten door de Romeinen.
Rondleiding bouwplaats Domplein
De resten van het castellum worden op dit moment opgegraven. Het publiekscentrum DOM under opent op 2 juni 2014 en maakt de rijke, verborgen geschiedenis van het Domplein aanraakbaar en beleefbaar.
Nieuwsgierig? Doe de bouwplaats rondleiding iedere woensdag en zaterdag om 13.30 uur.
Extra informatie
Bouwplaats- en archeologierondleiding, iedere woensdag en zaterdag, 13.30 uur.Tickets & info: € 5,-, VVV Utrecht, Domplein 9, 030 236 00 10