evoluon eindhoven

Het Evoluon in Eindhoven – symbool voor de technologie en vooruitgang

20 Februari 2018 maakte de gemeente Eindhoven bekend dat het Evoluon is aangewezen als rijksmonument. Waarom is het een historisch gebouw?

Wereldtentoonstelling in Brussel

Tijdens de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 werd er veel belangstelling getoond voor het Philipspaviljoen, dat was gebouwd in opdracht van het Eindhovense elektronicabedrijf Philips. Het paviljoen was ontworpen door een van de bekendste architecten uit de 20e eeuw: Le Corbusier. Met het multimediaspektakel dat plaats vond in het paviljoen wilde Philips de naoorlogse voortuitgang en technische innovatie vieren. De tijdelijke expositie trok meer dan een miljoen bezoekers. Met oog op dit grote bezoekersaantal kwam Louis Kalff samen met bedrijfseigenaar Frits Philips op het idee om voor Philips een permanente tentoonstellingsruimte te ontwerpen: dit werd het Evoluon. In 1963 ging het bouwproject van start.

Het Evoluon als een gift aan Eindhoven

In 1966 opende het Evoluon ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Phillips. Net als bij de wereldtentoonstelling in 1958 wilde opdrachtgever Frits Philips ermee de technologie en vooruitgang zegevieren. Hij vond het belangrijk dat het Evoluon een ontmoetingsplek zou worden waar mensen uit alle hoeken hun kennis, inspiraties en ervaringen konden delen. Het gebouw wordt daarom ook wel beschouwd als een cadeau van Philips aan Eindhoven.

Niet meer een publieke bestemming

Tot 1989 was het discusvormige gebouw een educatief museum. Er werden toegankelijke tentoonstellingen gehouden over wetenschap en technologie voor het grote publiek. In de jaren ‘70 en ‘80 werden er in andere Nederlandse steden vergelijkbare musea geopend. Door deze concurrentie liep het bezoekersaantal van het Evoluon terug. De tentoonstelling werd daarom in 1989 geëindigd en de jaren daarna was het gebouw niet meer toegankelijk voor het grote publiek. Sinds 1996 dient het gebouw als een congres- en evenementencentrum. Tot vreugde van vele Eindhovenaren werd in 2012 en 2013 het Evoluon zo nu en dan weer gebruikt voor (tijdelijke) tentoonstellingen.

Het Evoluon als rijksmonument

Voorheen was het Evoluon een gemeentelijk monument, maar het college van B en W van Eindhoven maakte 20 februari 2018 bekend dat het icoon van Eindhoven ook op de lijst komt te staan van rijksmonumenten. Op deze lijst staan zo’n 63.000 historische monumenten die liggen verspreid door het hele land. De monumenten komen in allerlei vormen: kastelen, molens, kantoorgebouwen, natuurgebieden, schepen, theaters etc. Een paar bekende monumenten zijn het Kurhaus, het Muiderslot, het Paleis op de Dam of de Dom van Utrecht. Wat er in de toekomst gaat gebeuren met het nieuwste rijksmonument in Eindhoven is nog niet bekend. Philips is momenteel op zoek naar een nieuwe functie voor het gebouw. Het college van B en W gaf dat in de loop van 2018 meer bekend zal worden over de toekomst van het Evoluon.

bronnen

afbeelding

Het Evoluon. Fotocollectie Anefo via www.nationaalarchief.nl

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.