Ultimatum

Het juli-ultimatum: meewerken of oorlog!

De directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog is bij veel mensen bekend: de moord op de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand. Minder bekend is het Juli-ultimatum, dat Oostenrijk na de moord naar Servië verzond, of in ieder geval de precieze inhoud daarvan. Wat stond er in dat ultimatum en hoe werd het ultimatum in Servië ontvangen?

Een kleine maand voordat het juli-ultimatum werd verzonden, was troonopvolger Franz Ferdinand van Oostenrijk neergeschoten door de negentienjarige Gavrilo Princip. In een reactie op de moord verzond het Oostenrijks-Hongaarse hof een ultimatum aan Servië.

Het Juli-ultimatum

Het Juli-ultimatum bestond uit tien punten. Het waren behoorlijk ingrijpende maatregelen waarmee alle denkbare soorten tegenstand in Servië tegen de Oostenrijkse monarchie onderdrukt, verboden en vervolgd zouden worden. Punt zes schreef voor dat al deze maatregelen uitgevoerd moesten worden met behulp Oostenrijk-Hongaars gedelegeerde organen. Oftewel, Servië moest Oostenrijkse politiefunctionarissen en ander personeel toestaan op haar grondgebied. Dit werd natuurlijk gezien als een onacceptabele inbreuk op de Servische soevereiniteit. Diplomatieke relaties werden daarop ontbonden.

Bijna geaccepteerd

Het Juli-ultimatum was nooit bedoeld om geaccepteerd te worden. Het was alleen opgesteld door Oostenrijk-Hongarije om een excuus te creëren om Servië de oorlog te verklaren zonder dat de dubbelmonarchie als agressor werd aangewezen. Toch werd het Juli-ultimatum grotendeels geaccepteerd door Servië. Van de tien punten werden er negen geaccepteerd. Alleen het zesde punt werd niet gehonoreerd. De inbreuk op de Servische soevereiniteit zou te groot zijn.

Oostenrijk-Hongarije verklaarde daarop oorlog en de Eerste Wereldoorlog was geboren.

Bron: Östenreichisches Staatsarchiv 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over het Neurenberg proces? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over Oldenbarnevelt lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?