steencirkels

Het mysterie van de steencirkels

Groot-Brittannië kent veel steencirkels, met als meest bekende voorbeeld natuurlijk Stonehenge. Maar niet alleen in Groot-Brittannië zijn deze door de mens gecreëerde rotsformaties te vinden, ook in onder andere Frankrijk, België en Afrika staan dit soort bouwwerken. Maar waarom werd er zo veel moeite gedaan om deze cirkels te bouwen, en welk doel hadden ze? 


Het mysterie van steencirkels


Steencirkels worden al de hele geschiedenis geassocieerd met allerlei mythes en legendes. Zo gaat het verhaal dat de Vikingen wegbleven bij de Calanais standing stones in Schotland, omdat ze de enorme staande stenen aanzagen voor trollen. Over de symmetrisch geplaatste stenen van Carnac in het Franse Bretagne werd gezegd dat Merlijn de tovenaar een Romeins legioen in steen veranderde. Ook in het recente verleden bleek dat mensen in de ban bleven van de stenen cirkels. Zo werd de Cromlech in België door de gemeente bedekt met aarde omdat de omwonenden overlast ondervonden van new agers die er allerlei rituelen kwamen uitvoeren.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



De bouw van steencirkels


Er bestaan uiteenlopende theorieën over hoe de gigantische stenen op hun plek werden gezet. Allereerst moest lokaal beschikbaar gesteente worden uitgehakt. Dit werd gedaan door met wiggen scheuren in het gesteente los te slaan, zodat grote stukken steen konden worden losgemaakt. Hierna moesten de stenen door middel van touwen, boomstammen en enorm veel mankracht naar de plaats van bestemming worden vervoerd. Vervolgens werden de stenen op hun plaats gezet en rechtop getakeld. Om een beeld te geven van de hoeveelheid mensen die hiervoor nodig was: om een steen van vijf meter lang rechtop te hijsen, waren naar schatting honderd mensen nodig.


Het doel van de steencirkels


Ook over het doel van de cirkels bestaan uiteenlopende theorieën. Zo zijn er natuurlijk veel verschillende en dus ook verschillende redenen waarom ze zijn gebouwd. Er is veel onderzoek gedaan naar de astronomische ligging van steencirkels en daaruit is gebleken dat veel cirkels iets te maken hebben met de stand van de maan.


Een andere theorie is dat hoofdpriesters een grote staande steen lieten plaatsen als een gedenkteken. Ook werden deze locaties gebruikt voor rituelen en crematies. Zo lijkt het erop dat het beroemde Stonehenge een soort begraafplaats was, die niet ver van een soortgelijke structuur lag, van hout gemaakt was. Onderzoekers suggereren dat de stenen van Stonehenge een eeuwig monument voor de doden in het eeuwige hiernamaals was, terwijl er vlak bij een vergankelijk monument voor de levenden was.


Echter, niemand kan met zekerheid zeggen waar de cirkels voor dienden, maar het feit dat het waarschijnlijk generaties duurde voordat een steencirkel af was laat zien dat het voor de bouwers uiterst belangrijk was.

Bronnen:

bbc.co.uk: history

wikipedia.com: Stonecircles

Afbeelding:

Wikimedia commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.