De jack'-o-lantern.

Het ontstaan van de jack-'o-lantern

Uitvindingen - De jack-o’-lantern, beter bekend als de uitgeholde pompoen, is niet meer weg te denken tijdens Halloween. De griezelige lichtgevende vrucht wordt beschreven in een Ierse mythe waarin een Ierse smid en de duivel een moeilijke relatie onderhouden.

Tijdens Halloween geniet de pompoen grote bekendheid.  Aan de smaak van de eeuwenoude vrucht wordt dan nauwelijks waarde gehecht. De vrucht dient tijdens dir feest vooral als symbool. De pompoen wordt gedeeltelijk uitgehold tot een gezicht, waardoor de vrucht een afschrikwekkend karakter krijgt. De opengesneden pompoen bevat een brandende lamp of kaars. In Amerika noemt men de pompoen jack-o'-lantern.

Oorsprong van de jack-o’-lantern

De geschiedenis van de jack-o’-lantern wordt in veel volksverhalen beschreven. Het bekendste verhaal is een Iers volksverhaal  uit de negentiende eeuw over een Ier en de duivel. Volgens deze mythe nodigde de Ierse smid Stingy Jack de duivel uit om een drankje te nuttigen. Stingy Jack (gierige Jack) weigerde om de drankjes te betalen. In ruil daardoor vroeg hij de duivel om in een nieuwe munt te veranderen, waardoor hij de drankjes alsnog kon betalen. De duivel volgde zijn opdracht uit, waarna Stingy Jack de nieuwe munt in een zak stopte. Deze zak legde Stingy Jack naast een groot zilveren kruis. Dit maakte het onmogelijk voor de duivel om weer in zichzelf terug te veranderen. Stingy Jack bevrijdde de duivel door hem in zijn oorspronkelijke vorm terug te laten keren en hij verloste de duivel hierdoor uit zijn lijden.  In ruil daarvoor wilde hij voortaan door de duivel met rust gelaten worden.

Stingy Jack en de koolraap

Na een jaar ontmoetten de duivel en Stingy Jack elkaar weer. Stingy Jack kreeg er schoon genoeg van dat de duivel hem steeds opzocht en hij verzon een list. Hij gaf de duivel de opdracht om in een boom te klimmen. Stingy Jack blokkeerde de weg terug voor de duivel toen hij een groot kruis in de schors van de boom tekende. De duivel mocht alleen de boom uit als hij opnieuw beloofde om Stingy Jack met rust te laten. Het duurde niet lang voordat Stingy Jack overleed. God weigerde Stingy Jack toegang te verschaffen tot de hemel en de duivel liet hem ook niet toe in de hel. Vervolgens ging Stingy Jack ervandoor en hij kreeg van de duivel een brandend kooltje. Hij plaatste het kooltje in een uitgesneden koolraap die hij at. Hierna zwierf hij lange tijd rond met de verlichte koolraap. 

Afbeelding:

Pixabay.com

Bronnen: 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over het Neurenberg proces? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.