Roswell Incident geschiedenis UFO

Het Roswell Incident

In juni 1947 zou er naij het plaatsje Roswell in New Mexico, Verenigde Staten, een UFO neergestort zijn. Al snel werd het onbekende vliegende object in de media omschreven als een buitenaards toestel, maar de Amerikaanse luchtmacht beweerde dat het slechts ging om een neergestorte weerballon. Sindsdien is het ‘Roswell incident’ uitgegroeid tot een van de grootste mysteries uit de geschiedenis.

Een aantal opmerkelijke brokstukken

Op 14 juni 1947 ontdekte Mac Brazel tijdens het werk op de boerderij een aantal opmerkelijke brokstukken, bestaande uit materialen die leken op rubber, hout en aluminiumfolie. Omdat hij zich 50 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp Roswell bevond en hij niet beschikte over een telefoon, besloot hij de restanten tijdelijk te verstoppen. Pas drie weken later, op 6 of 7 juli, maakte hij zijn vondst bekend aan de lokale sheriff, die meteen de lokale luchtmachtbasis inschakelde.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Vliegende schotel

Roswell Incident geschiedenis UFOEen paar dagen later kwam de ontdekking ook in het nieuws. Op basis van een persbericht van de Amerikaanse luchtmacht – dat sprak van een gevonden U.F.O. (Unidentified Flying Object) – verschenen er al snel verhalen over een gecrashte 'vliegende schotel', mogelijk van buitenaardse afkomst. Een dag later kwam er echter meer informatie naar buiten en stelde de luchtmacht dat het slechts ging om een neergestorte weerballon. Vervolgens werd er ruim 30 jaar geen aandacht meer besteed aan de vondst.

The Roswell incident

Dat veranderde in 1978, toen de natuurkundige en ufoloog Stanton T. Friedman een onderzoek startte naar de gebeurtenis bij Roswell. Op dat moment was Mac Brazel al geruime tijd overleden, maar Friedman sprak nog wel met Majoor Jesse Marcel, de enige persoon waarvan bekend is dat hij betrokken was bij de berging van de brokstukken. Hij verklaarde onder meer dat materialen die hij had gevonden allerlei vreemde tekens bevatten en ‘niet van deze wereld waren’. Het onderzoek van Friedman werd opgepikt door de auteurs Charles Berlitz en William L. Moore, die in 1980 het boek The Roswell Incident publiceerden. Hierin beschreven zij de verhalen van meer dan negentig ooggetuigen, waarvan velen verklaarden dat de gevonden resten inderdaad buitenaards waren.

Mysterie

Sindsdien is het Roswell incident uitgegroeid tot een van de grootste mysteries uit de geschiedenis. Aanvankelijk stonden veel mensen sceptisch tegenover de complottheorieën, vooral vanwege de vele twijfelachtige en elkaar tegensprekende getuigenverklaringen. In de loop der tijd ontstonden er echter ook grote twijfels over het officiële verhaal van de Amerikaanse luchtmacht, met name omdat het zo vaak veranderde. Zo verklaarde de luchtmacht aanvankelijk dat het ging om een weerballon, maar pasten zij dit in 1998 aan naar een spionageballon. In 2006 kwam de luchtmacht vervolgens weer met een ander verhaal, namelijk dat het een crash van een cockpit-dummie was geweest. Het is daarom nu, meer dan zeventig jaar nadat de brokstukken werden ontdekt, nog steeds niet duidelijk wat er nu precies is neergestort bij Roswell op 14 juni 1947.

Mysteries rondom UFO's in 2021 opgelost?

In 2020 werd bekend dat de Amerikaanse overheid een einde wilde maken aan alle mysteries en geruchten rondom UFO's. Het Pentagon kondigde een onderzoek aan naar de meldingen die veel luchtmachtpiloten in de afgelopen decennia hebben gedaan naar UFO's. Dat betekende niet per se dat de Amerikanen op zoek waren naar buitenaardse wezens. Uit gelekte delen van het rapport bleek dat het Pentagon vooral vreesde dat de niet-geïdentificeerde vliegende objecten drones of raketten van rivalen kunnen zijn. Toen het rapport in juni 2021 verscheen bleek dit te kloppen: er werden gegevens gedeeld over tientallen mogelijke waarnemingen van UFO's, maar volgens het rapport was er te weinig bewijs om te concluderen dat het echt om buitenaards leven ging. De onderzoekers achtten het waarschijnlijker dat het om vliegtuigjes of andere vliegtoestellen ging die gemaakt waren door Amerikaanse of buitenlandse bedrijven. Het is echter tot op de dag van vandaag niet zeker van welke aard de waarnemingen zijn.

Bronnen:

Berlitz, C. and W. Moore (1980) The Roswell Incident. (Grosset & Dunlap)

 

Goldberg, R.A. (2008) Enemies Within: The Culture of Conspiracy in Modern America (Yale University Press)

 

Afbeelding:

[Public domain], via Wikimedia Commons

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!