Roswell Daily Record 9 juli 1947 Wikimedia Commons

Het Roswell Incident

Zo’n zeventig jaar geleden stortte er nabij het plaatsje Roswell in New Mexico een UFO neer. Al snel werd het onbekende vliegende object in de media omschreven als een buitenaards toestel, maar de Amerikaanse luchtmacht beweerde dat het slechts ging om een neergestorte weerballon. Sindsdien is het ‘Roswell incident’ uitgegroeid tot een van de grootste mysteries uit de geschiedenis.

Een aantal opmerkelijke brokstukken

Op 14 juni 1947 ontdekte Mac Brazel tijdens het werk op de boerderij een aantal opmerkelijke brokstukken, bestaande uit materialen die leken op rubber, hout en aluminiumfolie. Omdat hij zich 50 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp Roswell bevond en hij niet beschikte over een telefoon, besloot hij de restanten tijdelijk te verstoppen. Pas drie weken later, op 6 of 7 juli, maakte hij zijn vondst bekend aan de lokale sheriff, die meteen de lokale luchtmachtbasis inschakelde.

Vliegende schotel

Een paar dagen later kwam de ontdekking ook in het nieuws. Op basis van een persbericht van de Amerikaanse luchtmacht – dat sprak van een gevonden U.F.O. (Unidentified Flying Object) – verschenen er al snel verhalen over een gecrashte 'vliegende schotel', mogelijk van buitenaardse afkomst. Een dag later kwam er echter meer informatie naar buiten en stelde de luchtmacht dat het slechts ging om een neergestorte weerballon. Vervolgens werd er ruim 30 jaar geen aandacht meer besteed aan de vondst.

The Roswell incident

Dat veranderde in 1978, toen de natuurkundige en ufoloog Stanton T. Friedman een onderzoek startte naar de gebeurtenis bij Roswell. Op dat moment was Mac Brazel al geruime tijd overleden, maar Friedman sprak nog wel met Majoor Jesse Marcel, de enige persoon waarvan bekend is dat hij betrokken was bij de berging van de brokstukken. Hij verklaarde onder meer dat materialen die hij had gevonden allerlei vreemde tekens bevatten en ‘niet van deze wereld waren’. Het onderzoek van Friendman werd opgepikt door de auteurs Charles Berlitz en William L. Moore, die in 1980 het boek The Roswell Incident publiceerden. Hierin beschreven zij de verhalen van meer dan negentig ooggetuigen, waarvan velen verklaarden dat de gevonden resten inderdaad buitenaards waren.

Mysterie

Sindsdien is het Roswell incident uitgegroeid tot een van de grootste mysteries uit de geschiedenis. Aanvankelijk stonden veel mensen sceptisch tegenover de complottheorieën, vooral vanwege de vele twijfelachtige en elkaar tegensprekende getuigenverklaringen. In de loop der tijd ontstonden er echter ook grote twijfels over het officiële verhaal van de Amerikaanse luchtmacht, met name omdat het zo vaak veranderde. Zo verklaarde de luchtmacht aanvankelijk dat het ging om een weerballon, maar pasten zij dit in 1998 aan naar een spionageballon. In 2006 kwam de luchtmacht vervolgens weer met een ander verhaal, namelijk dat het een crash van een cockpit-dummie was geweest. Het is daarom nu, meer dan zeventig jaar nadat de brokstukken werden ontdekt, nog steeds niet duidelijk wat er nu precies is neergestort bij Roswell op 14 juni 1947.

Bronnen:

Berlitz, C. and W. Moore (1980) The Roswell Incident. (Grosset & Dunlap)

 

Goldberg, R.A. (2008) Enemies Within: The Culture of Conspiracy in Modern America (Yale University Press)

 

Afbeelding:

[Public domain], via Wikimedia Commons

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Alles over WO II? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Alles over het Neurenberg proces? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.