Hồ Chí Minh in Marseille, 1921. Bron: Wikimedia Commons.

Hồ Chí Minh

Hồ Chí Minh riep de onafhankelijkheid van Vietnam uit en was premier en president van Noord-Vietnam. Hierdoor groeide hij uit tot een nationale held, omgeven door mythevorming door de onzekerheid over zijn levensloop. Hij werd geboren op 19 mei 1890 in Franstalig Indochina, het huidige Vietnam.

Jeugd

Hồ werd geboren als Nguyễn Sinh Cung. Zijn vader was leraar en voedde zijn zoon zeer streng op in de confuciaanse leer. Dit betekende onder andere ijzeren discipline en hard studeren. In 1912 reisde Hồ op 20-jarige leeftijd als kokshulpje mee aan boord van een schip dat naar Amerika voer. Hier volgde hij een opleiding tot banketbakker, en werkte hij in verschillend restaurants.

De communistische wereld

Na de Eerste Wereldoorlog vertrok Hồ in 1923 naar Rusland, om de communistische wereld met eigen ogen te zien. Hij ging werken voor de Comintern en werd hun afgevaardigde in China, waar hij in 1924 aankwam. In 1938 nam hij de naam Hồ Chí Minh (hij die verlicht) officieel aan. Drie jaar later keerde hij voor het eerst weer terug naar zijn geboorteland, om de Viet Minh, de onafhankelijkheidsbeweging, te leiden. Hij zorgde ook voor vele succesvolle militaire operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Japanners, die Indochina inmiddels bezet hadden. Na de oorlog en het vertrek van de Japanners zag de Viet Minh haar kans schoon en brak de ‘Augustus revolutie’uit, waarbij zij de macht grepen en de onafhankelijkheid van Vietnam uitriepen.

Tijd van oorlogen

Dit kwam echter niet zonder slag of stoot tot stand. Er volgden verschillende conflicten met de Fransen, die hun kolonie wilden behouden. Hierop braken de Indochinese oorlogen (1946-1954) uit. Uiteindelijk zegevierde de Viet Minh en werd besloten dat Noord-Vietnam onafhankelijk zou worden. Het land kwam onder leiding te staan van de communistische partij van Hồ en hij werd de eerste premier. De verkiezingen die later dat jaar gepland stonden, werden echter tegengehouden door de VS, die bang waren dat Zuid-Vietnam ook onder invloed van de communisten zou komen te staan. Hierop brak in 1959 de Vietnamoorlog uit tussen Amerika en Zuid-Vietnam aan de ene kant en Noord-Vietnam en de Viet Minh aan de andere kant. Hồ probeerde tijdens dit conflict, waarbij meer dan een miljoen mensen omkwamen, regelmatig over vrede te onderhandelen, maar dit was tevergeefs. De overwinning van Vietnam kwam uiteindelijk in 1975 en een jaar later werd de Socialistische Republiek Vietnam uitgeroepen, waardoor Noord- en Zuid-Vietnam weer herenigd werden.

Hồ Chí Minh maakte dit echter niet meer mee. Hij overleed op 2 september 1969 op 79-jarige leeftijd in Hanoi. De naam van de voormalige Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon werd ter ere van hem veranderd in Ho Chi Minh-Stad.  

20 juni 2019: Vietnam wil het lijk van Hồ Chí Minh opnieuw laten balsemen.

Afbeelding

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.