val van saigon

De val van Saigon

Saigon 1975 – Al bijna twintig jaar woedt de oorlog in Vietnam. Zuid- en Noord Vietnam raakten verwikkeld in een internationale strijd in de context van de Koude Oorlog. Het Amerikaanse ingrijpen mislukt jammerlijk, en onder president Nixon begint de terugtrekking van de troepen. Zuid-Vietnam kan geen weerstand meer bieden aan de communisten uit het noorden en Saigon valt op 30 april 1975.

Bombardementen Saigon

Onder het bevel van generaal Văn Tiến Dũng begonnen de Noord-Vietnamezen met hun slotoffensief. Ze voerden een zwaar bombardement uit, alvorens op te trekken. Saigon werd bestookt met raketten. Vrijwel alle Amerikanen en duizenden Zuid-Vietnamese burgers werden snel per helikopter geëvacueerd. Een grote groep vluchtelingen werd achtergelaten, waarvan een deel probeerde weg te komen via de Zuid-Chinese Zee. De Zuid-Vietnamese president Thieu was op 21 april al afgetreden vanwege de interne onrust.

Operatie Frequent Wind

Het evacueren van de inwoners kreeg de titel Operatie Frequent Wind. Helikopters vlogen heen en weer tussen Saigon en de Zuid-Chinese Zee. De laatste vlucht verliet de stad om 7:53, in de ochtend van 30 april 1975. Niet lang daarna werd de stad bestormd door het communistische leger. De Vietnamoorlog, die was begonnen in 1957, kwam met de val van Saigon definitief ten einde. Noord- en Zuid-Vietnam werden verenigd in de Socialistische Republiek Vietnam en de stad Saigon kreeg een andere naam: Ho Chi Minhstad.

afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Bloederige goudkoorts in Australië, 1854

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.