Pure chocolade

Hoe chocolade Europa bereikte

Volgens een wetenschappelijk onderzoek van een Australische universiteit verkleint het eten van pure chocolade de kans op een hartaanval. Chocolade werd 1500 jaar geleden al gegeten door de Maya’s. De Spaanse conquistador Hernán Cortés nam chocolade met zich mee naar Europa toen hij na zijn veroveringstocht in 1528 terugkeerde. De lekkernij werd al snel razend populair onder de Europese bevolking.

Het woord cacao is afkomstig uit de Maya taal, en betekent ‘godenvoedsel’. De Maya’s brouwden een drankje van gemalen cacaobonen en rode pepers. Alleen de rijkste Maya’s konden zich deze chocoladedrank veroorloven. Toen het Mayarijk in verval raakte, en de Azteken in de 15e eeuw hun positie als heerser van Midden-Amerika overnamen, begonnen de Azteken eveneens een chocoladedrankje te brouwen. Ze noemden deze drank ‘xocolatl’. Cacao was voor de Azteken eveneens kostbaar, en ze gebruikten cacaobonen dan ook als betaalmiddel.

Cortés en de Azteken

In 1519 zette de Spaanse conquistador Hernán Cortés voet aan wal in Mexico. Binnen twee jaar tijd wierp hij het Aztekenrijk omver en plunderde de hoofdstad van de Azteken, Tenochtitlan. Daarbij maakte hij ook ‘xocolatl’ buit. De Spanjaarden konden dit Aztekenwoord niet uitspreken, en noemden het daarom ‘chocolat’. De chocoladedrank was erg bitter, en daarom voegden de Spanjaarden suiker en vanille toe om het op smaak te brengen.

Europa

In 1528 keerde Cortés terug naar Spanje. Hij bracht onder andere chocolade met zich mee. Al snel werden in Spanje de eerste chocoladefabrieken opgezet. Aanvankelijk werd het recept van de lekkernij door de Spanjaarden geheim gehouden. Na een aantal jaren verspreidde chocola zich toch, en werd het razend populair in Europa. Toen Engelse zeevaarders in 1579 een Spaanse koopvaarder volgeladen met cacaobonen enterden, verbrandden ze het schip uit frustratie omdat het volgens hen alleen ‘gedroogde schapenkeutels’ bevatte. Ze waren zich er echter niet van bewust dat het in werkelijkheid cacao was. Chocolade was in die tijd het eigen gewicht in zilver waard. 

Gezondheid

Chocolade is tegenwoordig niet zo kostbaar meer. Wel wordt het nog steeds veel gegeten, en het blijkt nu dat chocola goed kan zijn voor de gezondheid. Volgens een onderzoek van de Monash University in Australië verkleint het eten van pure chocola de kans op een hartaanval. Het moet echter wel donkere chocolade zijn, dat minstens voor 70% uit cacao bestaat. Verder stelt het onderzoek dat men elke dag een chocoladereep dient te eten om het gunstige effect te ondervinden.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.