Geen afbeelding beschikbaar

Homo-emancipatie in de Verenigde Staten

President Barack Obama van de verenigde Staten heeft in een interview gezegd dat hij persoonlijk vindt dat homostellen moeten kunnen trouwen. Hiermee is hij de eerste Amerikaanse president in de geschiedenis die zich zo duidelijk voor het homohuwelijk uitspreekt. Al decennialang brengt dit onderwerp heel wat teweeg in de VS. In de jaren ’60 en ’70 kwam de homo-emancipatiebeweging op gang.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er verschillende homo-emancipatiebewegingen in Europa. In de jaren ’60 kwamen deze organisaties ook op in Amerika.  In New York werd de beweging groot, doordat hier veel geweld tegen homo’s werd gepleegd, onder andere door de New Yorkse politie.  Er braken rellen en protesten uit, die de geschiedenisboeken in zijn gegaan als de Stonewall riots. Een van de plekken van protest was de Stonewall Inn, een bar waar homoseksuelen vaak samenkwamen. Toen de politie op 28 juni 1969 naar de kroeg kwam om mensen op te pakken, leidde dit tot een gigantische vechtpartij met honderden mensen. Dit was de eerste keer dat homo’s terugsloegen na jarenlange stelselmatige mishandelingen en vernederingen door de politie. Het incident wordt gezien als het begin van de homo emancipatie, mede omdat als gevolg ervan het Gay Liberation Front werd opgericht.

San Fransisco

De Californische stad San Fransisco was en is echter de Amerikaanse stad die het meest met de homocultuur en emancipatie geassocieerd wordt. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot aantal militairen namelijk ontslagen uit het leger omdat ze homseksueel waren, en vervolgens gedropt bij de kust van San Fransisco. De meeste van deze militairen vestigden zich in het Castro district, wat dan ook uitgroeide tot het ‘homo-centrum’ van de stad. In de jaren ’60 vestigden veel hippies, kunstenaars en ‘anders-denkenden’ zich ook hier, waardoor de houding ten opzichte van homo’s ook minder conservatief was dan in de rest van het land.

Harvey Milk

Het Castro district kreeg in de jaren ’70 landelijke en wereldwijde bekendheid doordat Harvey Milk (1930-1978) hier vandaan kwam en vanuit de wijk campagne voerde voor een plek in de raad van toezicht van San Francisco. Milk was de eerste openlijke homoseksueel die een Amerikaans staatsambt bekleedde. In 1978 werden hij en burgemeester van San Fransisco George Moscone, vermoord door zijn concurrent Dan White.

Huwelijk in verschillende staten

De staat Californië deed haar naam als ‘homo-staat’ eer aan door in 2004 als eerste staat huwelijkslicenties aan homostellen te verschaffen. Stellen uit heel Amerika vlogen naar de staat om in het huwelijk te treden. In januari 2008 werd het homohuwelijk officieel legaal. Een paar maanden later stemde de Californische bevolking in een referendum echter tegen de wet die dit mogelijk maakte, waardoor het homohuwelijk niet meer mogelijk was. Inmiddels is het in de staten New York, New Hampshire,  Massachusetts, Connecticut, Iowa en Vermont wel mogelijk voor homoparen om legaal te trouwen.

Obama’s verklaring

Dat Obama zich nu uitspreekt voor het homohuwelijk heeft waarschijnlijk alles te maken met de aankomende presidentsverkiezingen. Zijn  Republikeinse tegenstander Mitt Romney was als senator ook voor het huwelijk maar heeft zich er nu tegen uitgesproken, om de meer conservatieve Amerikanen aan zich te binden. Deze verandering van mening zal waarschijnlijk door de Democraten worden uitgebuit in hun campagne.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.