Geen afbeelding beschikbaar

Hongaarse Opstand

Nagy mag in West-Europa gelden als premier tijdens de Hongaarse Opstand in 1956. In Hongarije ligt dat aanzienlijk minder eenvoudig.

Dit stelt Maria Wittner, parlementariër van de Hongaarse rechts-nationalistische regeringspartij Fidesz. Het Hongaarse parlement heeft onlangs besloten de Nagy-medaille af te schaffen.

Tijdens de Russische Revolutie van 1917 schaarde de Hongaar Imre Nagy (1896-1958) zich achter de ideeën van de communistische bolsjewieken. Twee jaar later vestigde hij zich in Rusland. Nadat Hongarije in 1945 bevrijd was van de Duitsers, keerde Nagy terug. Hij werd lid van de Hongaarse Communistische Partij en vervulde een aantal ministersfuncties. Nagy stond echter bekend als een gematigd communist. Na de dood van Stalin op 5 maart 1953 werd de harde stalinistische lijn in veel landen gematigd. Op 4 juli 1953 werd in Hongarije Nagy aangesteld als premier. Hij voerde direct een aantal liberale hervormingen door. Hierdoor groeide de tegenstand in Hongarije en de overige communistische landen tegen Nagy en op 18 april 1955 werd hij, met toestemming van Rusland, afgezet.

In 1956 bekritiseerde de Russische leider Chroesjtsjov tijdens een rede een aantal stalinistische stellingen, zoals de machtsconcentratie in één persoon. De hierop volgende destalinisatie in het Oostblok zorgde in Hongarije voor een roep om de terugkeer van Nagy. Op 23 oktober 1956 protesteerde een groep studenten in Boedapest tegen het neerslaan van een opstand in juni 1956 in het Poolse Poznan, waarbij officieel 73 doden waren gevallen. Deze demonstratie groeide uit tot een massademonstratie waarbij de onvrede van de bevolking geuit werd. Het leger deelde wapens uit aan de demonstranten en op 24 oktober vielen zij het parlement binnen, waardoor de regering af moest treden. Nagy werd als premier aangesteld en even leek het erop dat de onrust voorbij was. Op 4 november 1956 vielen de troepen van het Warschaupact echter Hongarije binnen. De demonstranten waren geen partij voor de getrainde troepen en de opstand werd neergeslagen. Een nieuw onderdrukkend regime kwam aan de macht en in juni 1958 werd Nagy geëxecuteerd.

De naar hem vernoemde Nagy-medaille was bedoeld voor mensen die patriottische moed tonen, de Hongaarse onafhankelijkheid dienen en werken aan sociale vrede en de eenheid van de natie. Volgens regeringspartij Fidesz, die de medaille wil afschaffen, is de onderscheiding inmiddels 'uitgereikt aan iedereen die hem heeft verdiend' en wordt hij hierdoor afgeschaft. Maria Wittner onthulde echter de werkelijke reden: Nagy was een communist, en daarom onwaardig om zijn naam te verlenen aan de Hongaarse onderscheiding.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.