Geen afbeelding beschikbaar

Horatius, Maria I en Wiepke Harm Timersma

“Ik heb een monument opgericht dat het langer houdt dan brons”. Het is een bewering die de Romeinse dichter Horatius al in 23 voor Christus over zijn eigen werken deed. Inmiddels blijkt hij gelijk te hebben, want zijn uitspraken “carpe diem” en “nunc est bibendum” leven voort tot op de dag van vandaag. Horatius werd geboren op 8 december 65 voor Christus.



Een Romeinse dichter, een Schotse koningin en een Nederlandse verzetsstrijder. Veel hebben Horatius, Maria I Stuart en Wiepke Harm Timersma niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 8 december, hun geboortedag.


Quintus Horatius Flaccus (65 v. Chr. – 8 v. Chr.) was een Romeins dichter. Hij werd geboren op 8 december in het jaar 65 voor Christus als de zoon van een vrijgelaten slaaf. In zijn tiende levensjaar verhuisde Horatius met zijn vader naar Rome, waar hij een goede opleiding genoot. Later reisde hij op kosten van zijn vader ook naar Athene, waar hij Grieks en filosofie studeerde. Na de moord op Caesar vocht Horatius in het leger van Brutus, dat in 42 voor Christus bij de slag om Phiippi verslagen werd door Octavianus en Antonius. Later kreeg hij amnestie en mocht hij terugkeren naar Rome, waar hij naast zijn werk als notaris van de schatkist begon met het schrijven van poëzie. Zijn bekendste werken waren Satires, over de menselijk geluk en de literaire perfectie, en Ars Poetica, een handboek voor de poëzie. Ook zijn de bekende uitdrukkingen “carpe diem” (pluk de dag) en “nunc est bibendum”(nu is het tijd om te drinken) afkomstig uit werken van de dichter. Horatius overleed op 27 november van het jaar 8 voor Christus.


Maria I Stuart (1542-1587) was koningin van Schotland en Frankrijk. Ze werd geboren op 8 december 1542. Toen ze zes dagen oud was overleed haar vader, koning Jacobus V van Schotland, en negen maanden later werd ze gekroond tot koningin van Schotland. Op vijftienjarige leeftijd trouwde ze met kroonprins Frans II van Frankrijk. In 1559 werd haar echtgenoot gekroond en kreeg Maria de titel koningingemalin van Frankrijk, maar slechts een jaar later overleed haar man. Maria keerde terug naar Schotland en trouwde daar in 1565 met Henry Stuart. De twee kregen samen een zoon, James, maar verder was er sprake van een ongelukkig huwelijk. In 1567 overleed Henry, mogelijk als gevolg van moord, en nog datzelfde jaar trouwde Maria voor een derde keer, ditmaal met Lord Bothwell. De Schotse nobiliteit keurde het huwelijk echter af en kwam in opstand. Maria werd gedwongen de Schotse troon op te geven en vluchtte naar Engeland. Daar werd ze in 1587 beschuldigd van betrokkenheid bij een complot tegen haar achternicht, koningin Elizabeth I. Maria Stuart werd op 8 februari 1587 onthoofd.


Wiepke Harm Timersma (1896-1944) was een Nederlands verzetsstrijder. Hij werd geboren op 8 december 1896 in het Groningse Kommerzijl. Later verhuisde hij naar het naburige dorpje Leens, waar hij ambtenaar van het Gewestelijk Arbeidsbureau werd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog sloot Timersma zich aan bij de verzetsgroep LO-Wehe. Gaandeweg raakte hij betrokken bij steeds meer verzetspraktijken, waaronder het distribueren van illegale bladen, het stelen van distributiebonnen en het onderbrengen van onderduikers. Op 30 november 1943 werd Timersma gearresteerd door Duitse soldaten en beschuldigd van “spionage activiteiten”. Uiteindelijk kwam hij terecht in het “Oranjehotel”, het huis van bewaring in Scheveningen, waar hij ter dood veroordeeld werd. Op de ochtend van 14 april 1944 werd Timersma door Duitse soldaten geëxecuteerd in de Haagse duinen.

Personen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.