Hugenoten vluchten naar Zuid-Afrika

Frankrijk 1686 – Veel Hugenoten slaan op de vlucht naar het buitenland. In Frankrijk worden ze vervolgd en leiden ze een gevaarlijk bestaan. Op 31 december hijsen een aantal vluchtende Hugenoten de zeilen om naar de Kaap de Goede Hoop te varen. Na een lange tocht over zee komen ze aan in een totaal andere wereld. Ze maken er het beste van en proberen een wijnindustrie op te zetten.

Aan de reis van de Hugenoten ging veel tumult vooraf in Frankrijk zelf. In de zestiende eeuw ontstonden er tal van hervormingsgezinde bewegingen binnen de kerk die zich keerden tegen het Katholicisme. Onder deze protestanten vielen ook de hugenoten. Ze waren de Franse variant van de Calvinistische Gereformeerde Kerk. Doordat Frankrijk overwegend katholiek was en de hugenoten beschouwd werden als ketters ontstond er veel vijandigheid tegenover de andersgelovigen. Het leidde tot grote vervolgingen.

Vanwege de moordpartijen en gevangenneming van hun geloofsgenoten sloegen vele hugenoten op de vlucht. Duizenden vertrokken naar landen als Zwitserland, Duitsland, Amerika, Nederland, en Zuid-Afrika. In deze gebieden was men overwegend protestants en konden hugenoten dus een veilig bestaan leiden. In 1686, op oudjaarsdag, vertrokken de eerste hugenoten naar Zuid-Afrika om daar hun heil te zoeken.

De Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) spoorde hugenoten aan om te reizen naar de Kaap. Meestal waren de hugenoten hoogopgeleid of ervaren ambachtsmannen en zulke lieden had de compagnie graag in Zuid-Afrika. Simon van der Stel, toenmalig Gouverneur van de Kaap, stelde een stuk grond ter beschikking, bekend als Franschhoek en Drakenstein in de West-Kaap.

Er werd meteen begonnen aan de wijnbouw. Hier hadden de hugenoten veel ervaring mee en als bagage hadden ze dan ook flessen wijn meegenomen. De kwaliteit van de Kaapse wijnen steeg door  hun toedoen. In tegenstelling tot de meeste andere aanwezige Europeanen in Zuid-Afrika waren deze Franse hugenoten vaak van hoge afkomst. Bij Paarl staat vandaag de dag een monument en een museum voor de hugenoten.

Rubrieken: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.