Huwelijk Beatrix en Claus

Huwelijk prinses Beatrix en prins Claus

Op 10 maart 1966 traden prinses Beatrix en Claus von Amsberg te Amsterdam in het huwelijksbootje. De burgerlijke huwelijksvoltrekking vond plaats in het Amsterdamse stadhuis en in de Westerkerk in de hoofdstad vond het kerkelijk huwelijk plaats.

Romance prinses Beatrix en prins Claus

Op zaterdag 1 mei 1965 werd Beatrix om half 9 ’s ochtends hand in hand gefotografeerd met een dan nog onbekende man. De foto werd gemaakt door John de Rooy die in de struiken bij kasteel Drakesteyn lag. Op 6 mei werden de foto’s gepubliceerd door de Britse krant Daily Express. Een dag later verschenen deze in De Telegraaf. Het land was al snel in rep en roer toen bleek dat de man in kwestie een Duitser was die ook nog eens lid was geweest van de Hitlerjugend.

Verloving Beatrix en Claus

Onder druk van de speculaties in de media werd op 28 juni 1965 de verloving van het stel bekend gemaakt door koningin Juliana. Tijdens deze toespraak werd benadrukt dat Claus niet aan de kant van de Nazi’s had gestaan. De regering zag echter reden genoeg om het verleden van Claus na te trekken. Dit onderzoek werd geleid door Loe de Jong, oprichter van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Uit dit onderzoek bleek dat Claus geen nazisympathieën had. Hij had weliswaar bij de Hitlerjugend gezeten en hoorde op zijn achttiende bij de Wehrmacht, maar daar kon hij als jonge Duitse man eigenlijk niet aan ontkomen. Toen bekend werd dat Beatrix en Claus in Amsterdam zouden trouwen leidde dit tot nieuwe protesten. Joodse organisaties vonden dit een belediging voor de Joden die vooral vanuit Amsterdam waren gedeporteerd. Hoewel Beatrix en Claus besloten het huwelijk in Baarn te vieren stak de regering daar een stokje voor. Deze vond dat de huwelijksvoltrekking in Amsterdam plaats moest vinden en zo geschiedde.

Huwelijk prinses Beatrix en prins Claus

Op 10 maart 1966 reed het stel vanuit het Paleis op de Dam in de Gouden Koets naar het stadhuis. Daar werden zij door burgemeester Van Hall in de echt verbonden. Op weg naar de Westerkerk werd een rookbom tegen de koets aangegooid, een actie die het wereldnieuws haalde. Na hun kerkelijke inzegening maakte het paar een tocht door Amsterdam, alvorens terug te keren naar het Paleis op de Dam. Het echtpaar kreeg drie zoons: Willem-Alexander, Friso en Constantijn. Op 6 oktober 2002 stierf Claus aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en longkanker.  

Bronnen:

-    Geschiedenis24.nl, De verloving van Beatrix en Claus

-    Kb.nl, Huwelijk Claus en Beatrix

 

Afbeelding:

-    Nationaal Archief, Huwelijk Beatrix en Claus

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.