Geen afbeelding beschikbaar

Idi Amin, de slachter van Afrika

Idi Amin regeert 8 jaar als dictator van Oeganda. Hij krijgt de bijnaam ‘De slachter van Afrika’, omdat gedurende zijn bewind ongeveer 300.000 mensen worden gemarteld, ontvoerd en vermoord. Hij wordt in 1979 afgezet en vlucht naar Libië. De laatste jaren van zijn leven brengt hij door in Saoedi-Arabië. Idi Amin werd op onbekende datum geboren te Koboko.


De exacte geboortedatum van Idi Amin was onbekend, maar schattingen kwamen meestal uit rond 1925 als geboortejaar. Hij groeide op in Koboko, een stad aan de grens van Oeganda. Amin’s vader verliet hem en zijn moeder op jonge leeftijd. Amin kreeg nauwelijks een opleiding en sloot zich in 1946 aan bij de King’s African Rifles, een onderdeel van het Britse leger in Afrika. Dat koloniale leger moest de gebieden van de Britten in Oost-Afrika beschermen. Amin werkte zich snel op in het leger, ondanks de wrede trekjes die hij toen al vertoonde, en bereikte in 1959 de hoogste functie die een zwarte man in het Britse leger kon krijgen. Hij werd Affendi en kreeg de zeggenschap over alle troepen van de King’s African Rifles. Naast succes op militair gebied, excelleerde Amin ook op sportief gebied. Van 1951 tot 1960 was hij Oegandees kampioen boksen in het lichtzwaargewicht.


Onafhankelijkheid van Oeganda


Oeganda werd in 1962 onafhankelijk van Groot-Brittannië en Amin werd benoemd tot bevelhebber van het Oegandese leger. In het noorden van het land moest hij de diefstal van vee tegen gaan en beging daarbij zulke misdaden dat de Britten de Oegandese regering verzochten Amin op te pakken. De Oegandese minister-president, Milton Obote, besloot Amin daarentegen naar Groot-Brittannië te sturen voor militaire training. Bij terugkomst in 1964 vergrootte Amin zijn macht binnen het leger. In die periode werd hij er van verdacht dat hij samen met Obote goud, koffie en ivoor smokkelde uit Congo.


Staatsgreep


De verhoudingen tussen de Obote en Amin verslechterden en in 1971 pleegde Amin een staatsgreep. Hij verklaarde zichzelf eeuwig president en de nieuwe leider van Oeganda werd door de bevolking positief ontvangen. Internationaal was er ook geen onvrede met de coup. Aan het begin van zijn bewind presenteerde Amin zich positief, hij liet politieke gevangen vrij en beloofde democratische verkiezingen.


Genocide


Die beloftes kwam hij nooit na. Amin liet zijn tegenstanders vermoorden en gaf in 1972 opdracht alle Aziaten het land uit te zetten. Groeperingen als homo’s, journalisten en studenten werden massaal gedood. De schattingen lopen uiteen van 100.000 tot 500.000 dodelijke slachtoffers tijdens zijn periode als dictator. In 1978 begon Amin een oorlog tegen Tanzania, maar dat land bleek te sterk en rukte op naar de Oegandese hoofdstad. Amin vluchtte naar Libië en verhuisde naar Saoedi-Arabië, waar hij een staatsuitkering ontving en tot zijn dood woonde.  Idi Amin overleed op 16 augustus 2003 te Jeddah.


The Last King of Scotland


De film The Last King of Scotland gaat over het leven van Idi Amin. In het verhaal komt een Schotse dokter die werkzaam is in een ziekenhuis in Oeganda, als persoonlijke dokter van Amin te werken. Hij raakt dusdanig verbonden met de dictator, dat hij niet doorheeft welke gruwelijke misdaden Amin pleegt. Hoofdrolspeler Forest Whitaker ontving voor zijn vertolking van Idi Amin een Oscar voor beste acteur.


 

Bronnen


African History, Biography: Idi Amin Dada


Biography, Idi Amin


Geschiedenis24, Idi Amin: De Slager van Afrika


Wikipedia, Idi Amin

Landen: 

Personen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.