Geen afbeelding beschikbaar

Israëlisch-Palestijnse wapenstilstand van 1981

De radicale Palestijnse beweging Hamas heeft laten weten naar een wapenstilstand te verlangen. Dit zou niet de eerste wapenstilstand zijn tussen Israël en de Palestijnse strijders. In 1981 brak er geweld uit op de Israëlisch-Libanese grens tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Op 24 juli 1981 bemiddelde een Amerikaanse gezant  in het conflict en zorgde voor een wapenstilstand tussen Israël en de PLO.

Een aantal in Libanon gevestigde Palestijnen vormden in 1964 de PLO, om hun oorspronkelijke thuisland in Israël te herwinnen. In de jaren ’70 groeide de PLO en vocht de organisatie mee in de Libanese burgeroorlog tegen Israël en een aantal Libanese milities.

Grensconflict 1981

Zo ook in 1981. Op 10 juli 1981 barstte een grensconflict uit tussen het Israëlische leger en de PLO, die vocht om het thuisgebied in Israël te herwinnen. Palestijnse bevrijdingstroepen vuurden vanuit Libanon raketten af die landden in Israël en de Israëlische luchtmacht voerde luchtbombardementen uit op Palestijnse basissen in Libanon. Toen gevechten tussen de PLO en Israël aanhielden en intensiveerden, groeide het prestige van PLO-leider Yasser Arafat en zijn invloed op de Arabische landen.

Verenigde Staten bemiddelde wapenstilstand

De Verenigde Staten vreesde dat de opkomst van een invloedrijke Palestijnse leider de machtsbalans binnen het Midden-Oosten zou verstoren. Daarom stuurde de Amerikaanse president Ronald Reagan een speciale gezant, Philip Habib, om een wapenstilstand te bewerkstelligen tussen Israël en de Palestijnse vrijheidsstrijders. Habib was een ervaren onderhandelaar en had onder andere de vredesonderhandelingen van 1979 begeleid tussen Egypte en Israël: het Camp David-akkoord. Ook in 1981 lukte het hem om een wapenstilstand te bewerkstelligen tussen de PLO en Israël. Hij bracht daarna publiekelijk verslag uit van zijn prestatie: “ik heb vandaag bericht aan president Reagan, dat vanaf vandaag alle vijandelijke militaire activiteit tussen het Libanese en Israëlische grondgebied, in beide richtingen, zal staken”.

Wapenstilstand hield niet

Habib verklaarde daarna tegen de pers dat de vrede fragiel was. “Het einde van de gewapende aanvallen kan een eerste stap zijn op de weg naar meer rust en veiligheid in het gebied. Dit zal onmisbaar zijn in de toekomst als vooruitgang geboekt moet worden naar een grote aanhoudende vrede in het Midden-Oosten”, aldus Habib. Beide partijen hielden zich bijna een jaar aan de wapenstilstand en de vrede bleef bewaard in het grensgebied van Libanon en Israël. Hoe fragiel de wapenstilstand echter was bleek in april 1982, toen een Israëlische officier op een landmijn liep. De gevechten werden hervat en luidden de Libanese oorlog van 1982 in.

De PLO is tegenwoordig minder actief dan tijdens het conflict in de jaren ’70 en ’80. De radicale Palestijnse beweging Hamas is nu de meest actieve gewapende Palestijnse organisatie. Een woordvoerder van Hamas heeft afgelopen woensdag laten weten het vuren te willen staken als Israël dat ook doet.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.