Italiaans omkoopschandaal van 1980
Vlak voor het begin van het Europees Kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne is het Italiaanse voetbal verstrikt geraakt in een omkoopschandaal. Enkele spelers, waaronder de nationale keeper Gianluigi Buffon, worden verdacht van wedstrijdfraude. Ook in de aanloop naar het EK van 1980 werd Italië, toen nota bene het gastland, opgeschud door een omkoopschandaal.
Vanaf 1946 bestond er in Italië slechts één enkele manier om te wedden op de uitslag van voetbalwedstrijden. De ‘Totalcio’ was een door de staat georganiseerde voetbalpoule, waarbij de deelnemers de uitslag van minstens twaalf wedstrijden goed moesten voorspellen voordat ze überhaupt geld konden winnen. In het illegale circuit ontstond daarom al snel een ander systeem, de ‘Totonero’, waar wel gewoon op enkele wedstrijden gewed kon worden. Deze methode bleek niet alleen lucratiever, maar ook veel vatbaarder voor fraude.
Massimo Cruciano en Alvaro Trinca
Het waren uiteindelijk twee Romeinse zakenlieden – de groentehandelaar Massimo Cruciano (32) en de ondernemer Alvaro Trinca (45) – die het Italiaanse voetbalschandaal op touw zouden zetten. Trinca bezat namelijk een restaurant in Rome dat niet alleen bekend stond omdat het ‘bevroren vis kon laten smaken als vers’, maar ook omdat de spelers van Lazio Roma er graag dineerden. Op een avond benaderden Trinca en Cruciano de ploeg dan ook met het voorstel om een aantal wedstrijden opzettelijk in een gelijkspel te laten eindigen. In ruil hiervoor ontvingen zij geld, maar later verklaarden enkele spelers dat met name het ‘gevoel van macht’ dat zij ervoeren een grote drijfveer was voor hun deelname.
Pogingen tot wedstrijdfraude
Op papier leek het plan van Cruciano en Trinca zeer eenvoudig uit te voeren, maar in de praktijk bleek dat anders. Hun eerste poging tot wedstrijdfraude, een vriendschappelijk potje tussen Lazio en Palermo in 1979, mislukte omdat Lazio het vliegtuig miste. Ook een tweede partij tussen Taranto en Palermo later dat jaar kreeg niet de gewenste uitslag. Een aantal spelers weigerde deel te nemen aan de samenzwering en de uit-ploeg won de wedstrijd, ondanks fanatieke pogingen van één Palermo-verdediger om in de tweede helft een penalty voor Taranto te veroorzaken. Gelukkig voor Cruciano en Trinca verliep een derde wedstrijd, Avellino tegen Perugia, wel als gepland, waardoor ze toch nog winst maakten.
Crisis van 1980
Guiseppe Savoldi
In februari 1980 ging het echter alsnog mis met de intriges van Cruciano en Trinca. Vijftien minuten voor tijd scoorde Bologna-spits Giuseppe Savoldi de winnende goal in de wedstrijd tegen Avellino, waardoor ook deze pot niet eindigde in een gelijkspel. Na het laatste fluitsignaal werd Savoldi door zijn teamgenoten uitgescholden voor een ‘idioot’, maar hier hadden Cruciano en Trinca weinig meer aan. Zij hadden als gevolg van de uitslag hun laatste geld verloren en stonden nu diep in de schulden bij de illegale boekhouders.
Arrestaties in de kleedkamer
Om te voorkomen dat de woedende boekhouders hun dreigementen waar konden maken, gaven Cruciano en Trinca zichzelf aan bij de Italiaanse politie. Op 23 maart werden vervolgens 11 spelers en clubofficials van verscheidene clubs in Italië, waaronder Milan en Palermo, gearresteerd. Dit gebeurde in de kleedkamers tijdens de rust van een aantal voetbalwedstrijden, om zo te voorkomen dat de spelers kans hadden om hun alibi’s af te stemmen. Het omkoopschandaal was een blamage voor het voetballand Italië, dat slechts enkele maanden later het gastland zou zijn van het Europees Kampioenschap voetbal van 1980.
EK 2012
Ook in de aanloop naar het EK van 2012 is het Italiaanse voetbal weer verstrikt geraakt in een omkoopschandaal. Onder andere de keeper van Azzuri, Gianluigi Buffon, wordt verdacht van betrokkenheid bij een samenzwering vanwege een miljoenentransactie naar een tabakszaak in Parma. De bondscoach van het Italiaans elftal, Cesare Prandelli, overweegt nu zelfs om helemaal niet meer deel te nemen aan het EK. Mocht hij toch wel naar Polen en Oekraïne afreizen dan zou dit mogelijk uit kunnen lopen op een grote teleurstelling, want na het omkoopschandaal van 1980 eindigde gastland Italië op het EK datzelfde jaar op een zeer teleurstellende derde plaats.