Geen afbeelding beschikbaar

Jack the Ripper

13.000 politieagenten en 2 helikopters worden ingezet om een seriemoordenaar in het oosten van China te pakken te krijgen.

Dit stellen bronnen binnen de Chinese politie. Deze zoektocht doet denken aan de klopjacht eind negentiende eeuw op de Britse seriemoordenaar Jack the Ripper.

Jack the Ripper is de gegeven naam aan een ongeïdentificeerde seriemoordenaar uit Londen. Hij was actief in 1888 in het Whitechapel district, een armoedige wijk waar veel criminaliteit heerste. Ook prostitutie kwam in deze omgeving veel voor. Tussen 3 april 1888 en 13 februari 1891 werd een serie moorden gepleegd op prostituees in deze regio.

Elf moorden maakten deel uit van het onderzoek naar de seriemoordenaar die Jack the Ripper werd genoemd. Over het algemeen wordt aangenomen dat minstens vijf van deze moorden het werk waren van één persoon. Een doorgesneden keel, zware verminking en het verwijderen van organen waren de kenmerken van deze moordenaar. De vijf moorden vonden plaats tussen 31 augustus en 9 november 1888.

De politie en de media ontvingen indertijd veel brieven betreffende de zaak. Eén brief werd gestuurd naar Georg Lusk, een vrijwilliger die in de wijk patrouilleerde ten tijde van de moorden. Deze brief bevatte een deel van een nier, waarschijnlijk afkomstig van één van de slachtoffers. Een andere brief van de vermeende moordenaar werd ondertekend met de naam Jack the Ripper, waardoor hij deze bijnaam verkreeg.

Indertijd groeide de zaak uit tot een waar mediacircus. Er ontstond veel speculatie over de identiteit van de moordenaar. Er werd gesuggereerd dat hij arts of slager was, vanwege de verminkingen die waren aangericht. Veel verdachten passeerden de revu, maar de seriemoordenaar werd uiteindelijk nooit opgepakt. Dit leidde ertoe dat er verschillende complottheorieën in de media opdoken. De moordzaak bleef een populair onderwerp en werd later gebruikt in veel fictieve verhalen. In 2006 werd Jack the Ripper door BBC History Magazine zelfs uitgeroepen tot ‘ergste Brit ooit’.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt