Jan Pronk, biografie van een politicus
Prominent PvdA-lid en voormalig minister Jan Pronk heeft vandaag, dinsdag 28 mei 2013, bekend gemaakt zijn lidmaatschap van de Partij van de Arbeid op te zeggen. Hij zegt dat de partij ‘steeds verder van zijn grondbeginselen is af komen te staan’. Een korte biografie van Jan Pronk.
Jan Pronk werd geboren op 16 maart 1940 in Scheveningen. Zijn ouders waren beiden docent op een christelijk hervormde school. Pronk bleek zelf een goede leerling te zijn en ging in Den Haag naar het gymnasium. Hij studeerde vervolgens Economische wetenschappen aan de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH), tegenwoordig de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na zijn studie werkte Pronk op de afdeling voor ontwikkelingssamenwerking van de NEH.
Pronk wordt lid van de PvdA
Rond 1965 werd Pronk lid van de PvdA en werd voor die partij van 1966 tot 1971 hoofd van de afdeling Krimpen aan de Lek, waar hij inmiddels woonde. Hij werd in 1971 gevraagd om in de Tweede Kamer plaats te nemen en hij accepteerde die uitnodiging graag. Na korte tijd als Europarlementariër te hebben gewerkt, nam hij in 1973 plaats in het eerste kabinet-Den Uyl als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Nadat hij twee jaar had gewerkt als kamerlid was hij van 1980 tot 1986 adjunct-secretaris-generaal van de UNCTAD, de commissie voor handel en ontwikkeling van de Verenigde Naties.
Terugkeer in de politiek
Na zes jaar dienstverband keerde Pronk als minister terug in de Nederlandse politiek. Hij bekleedde dezelfde rol als tijdens zijn eerste periode en diende in de kabinetten-Lubbers III en Kok I. In kabinet-Kok II was hij vervolgens minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Na de Val van Srebrenica stapte het kabinet op en vervolgde Pronk zijn carrière als voorzitter van de Vluchtelingen Organisaties Nederland en werd in 2006 speciaal-gezant van de VN in Sudan.
Kritiek op de PvdA
Jan Pronk heeft, mede door zijn ervaring in het vakgebied, altijd een kritische houding ingenomen ten opzichte van politieke beslissingen over vluchtelingenpolitiek en ontwikkelingssamenwerking. Hij kwam in 2004 in conflict met Rita Verdonk (VVD) toen hij haar uitzetbeleid ten opzichte van asielzoekers hevig bekritiseerde. Nu heeft Pronk zijn lidmaatschap van de PvdA, waar hij bijna vijftig jaar lid van was, opgezegd. Hij gaf in zijn verklaring de uitleg dat hij vond dat de PvdA zich teveel had afgekeerd ‘van de beginselen van de sociaal-democratie’, onder andere omdat de partij akkoord ging met het bezuinigen op ontwikkelingshulp en het strafbaar stellen van illegaliteit.
Bronnen
Elsevier, Oud-minister Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op
Jan Pronk, About myself
Nu.nl, Jan Pronk zegt lidmaatschap Pvda op
Wikipedia, Jan Pronk (politicus)
Leestips-boek
De toekomst van de Partij van de Arbeid
€ 24.90