Het kabinet van Jefferson Davis, de eerste president van de Geconfedereerde Staten van Amerika

Jefferson Davis wordt president van de Geconfedereerde Staten van Amerika

Op 24 april 2017 werden in de Amerikaanse stad New Orleans vier standbeelden van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) weggehaald. Volgens de burgemeester passen de beelden niet meer in het karakter van de stad en vertegenwoordigen ze het racistische verleden van het Zuiden van de VS. Een van de standbeelden is van de enige president van de Geconferedeerde Staten van Amerika, Jefferson Davis. Onder zijn leiding barstte de Amerikaanse Burgeroorlog los.  


Jeffersons jeugd en politieke carrière


Jefferson Davis werd geboren op 3 juni 1808 in de Amerikaanse staat Kentucky. Hij studeerde aan de Transylvanian University en ging daarna naar de militaire hogeschool van Amerika, genaamd West Point. In 1832 ontmoette Davis het meisje Sarah Knox Taylor en ze werden verliefd. Drie maanden na hun huwelijk stierf Sarah op 15 september 1835. Davis trok zich terug en ging politieke wetenschappen studeren. Vanaf 1840 raakte hij betrokken bij de Democratische partij. Zijn politieke loopbaan liep voorspoedig en al in 1844 behoorde hij tot de zes kandidaten voor de race om het presidentschap. Op 26 februari 1845 trouwde Davis opnieuw, dit keer met Varina Howell. Dat zelfde jaar kreeg hij een zetel in het Huis van Afgevaardigden.


Mexicaans-Amerikaanse Oorlog


In 1846 begon de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog (1846-1848). Deze oorlog brak uit nadat Texas zich onafhankelijk van Mexico had verklaard en bij de VS werd ingelijfd. Jefferson Davis gaf zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden op en zette een regiment van vrijwilligers op waarvan hij de kolonel werd, ’The Mississippi Rifles’. Samen met zijn troepen deed Davis een succesvolle aanval op Monterrrey. Tijdens de Battle of Buena Vista werd hij in zijn voet geschoten maar hij werd in veiligheid gebracht door soldaat Robert Chilton. Na zijn militaire dienst keerde Davis terug de politiek in, en belandde hij op 5 december 1847 in de senaat. Hij verloor de verkiezingen om het gouverneurschap van de staat Mississippi in 1851. Daarna stond hij een tijdje buitenspel in de politiek maar in 1853 wordt hij minister van Financiën onder president Franklin Pierce.


Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865)


In 1860 trad Abraham Lincoln aan als president van de Verenigde Staten. Teleurgesteld trad Jefferson Davis af als senator. Toen de zuidelijke Amerikaanse staten hun afscheiding aankondigden van de Verenigde Staten, wierp  Jefferson Davis zich op als leider. Op 18 februari 1861 werd hij de president van de Geconfedereerde Staten van Amerika, het afgescheiden zuidelijke deel van Amerika. Oorspronkelijk bestonden de Geconfedereerde Staten uit zeven deelstaten, maar in het verloop van de oorlog namen steeds meer staten deel, zoals Tennessee en North Carolina.


Geconfedereerde Staten


De afscheiding van de zuidelijke staten ging voornamelijk over het al dan niet toestaan of afschaffen van de slavernij. Het zuiden had grote slavernijplantages en de economie draaiden dus op slaven. Het noorden wilde de slavernij afschaffen, net als president Abraham Lincoln. Bij zijn aanstelling werden de verschillen dus te groot, waardoor de bloedige Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak en tot 1865 duurde. Tegenwoordig wonen veel afro-Amerikanen in de Zuidelijke staten, waaronder dus de stad New Orleans. Volgens sommigen verheerlijken standbeelden van de Zuidelijke helden het slavernijverleden. Tegenstanders zijn juist trots op het verleden van de Geconfedereerde Staten en willen dat de standbeelden blijven staan. De stad heeft toch besloten de beelden weg te halen onder begeleiding van de politie.


(Debbie Nijssen) Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder op IsGeschiedenis verscheen, en is aangepast om het beter te laten aansluiten op het nieuws.


Afbeelding:


Bronnen:

Nos.nl: scherpschutters in New Orleans
Rebelcivilwar.wordpress.com: geconfedereerde staten
Historiek.net: Jefferson Davis

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.