J.J. Oud

J.J. Oud maakte vooral naam na De Stijl

Themamaand De Stijl - Jacob Johannes Oud richtte samen met een aantal andere kunstenaars in 1917 De Stijl op. Het grootste succes had deze geliefde architect echter als vertegenwoordiger van "Het Nieuwe Bouwen" in de jaren twintig. Hij ontwierp veel gebouwen die nu nog beroemd zijn, zoals het Nationaal Monument op de Dam.


Oud werd op 9 februari 1890 geboren in Purmerend. De ambitie om schilder te worden was er al sinds jong af aan, maar zijn vader zag liever dat hij architect werd. Hij ging studeren aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool Quellinus en de RijksNormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam. Tijdens zijn studie kwam hij in contact met architect H.P. Berlage. De eerste werken van Oud zijn op Berlage gebaseerd. Na zijn afstuderen werkte hij voor de Purmerendse architect Jan Stuyt. Oud kreeg zowel binnen als buiten Purmerend steeds meer opdrachten en hij doceerde aan de stadstekenschool in Purmerend.

Ontmoeting met Theo van Doesburg en De Stijl

Op 23-jarige leeftijd streek hij neer in Leiden, waar hij begon als architect. In deze plaats ontmoette hij kunstschilder Theo van Doesburg en hij sluit zich aan bij het nieuwe tijdschrift "De Stijl". Voor dit blad schetste hij ontwerpen. Oud ontwierp slechts twee gebouwen die tot De Stijl hoorden: De directiekeet bij de Rotterdamse woonwijk Het Witte Dorp uit 1922 en de voorgevel van het inmiddels gerestaureerde Café De Unie in Rotterdam. In 1918 werd hij architect bij de Rotterdamse woningdienst, Waar hij de ideeën van De Stijl langzaam losliet. Hij verliet De Stijl al vrij snel na een conflict met Theo van Doesburg over kleurencomposities.

Het Nieuwe Bouwen

In de jaren twintig ontving Oud zowel nationaal als internationaal veel lof over zijn ontwerp van een wooncomplex in het zuiden van Rotterdam. Hij vertegenwoordigde Het Nieuwe Bouwen, een verzamelnaam van bouwstromingen die aan het begin van de twintigste eeuw hoogtij vierde. Zijn werken behoorden tot een functionalistische stijl, waarbij eenvoud op de voorgrond staat en versieringen ontbraken. In het Duitse Stuttgart ontwierp Oud een rijtje arbeidershuizen. Ondanks zijn populariteit was dit zijn enige werk in het buitenland. In het begin van de jaren dertig ging het het slechter met Oud. Hij werd in 1933 ontslagen als afdelingschef bij de gemeentelijke woningdienst van Rotterdam. Sindsdien vestigde hij zich weer als zelfstandig architect en hield zich vooral bezig met binnenhuisarchitectuur. Hij kreeg te maken met depressies.

Ontwerpen van andere gebouwen

Vlak na de Tweede Wereldoorlog liet hij de woningarchitectuur voor wat het was en hij legde zich toe op het ontwerpen van herdenkingsmonumenten, kantoren en overheidsgebouwen. Zo ontwierp hij het Bio Kinderrevalidatie in Arnhem en het Nationaal Monument op de Dam. Ook werkte hij aan de bouw van het Nederlands Congresgebouw in Den Haag, waarin hij in 1956 een ontwerp maakte. Veel werk van Oud is vandaag de dag rijksmonument. Op 5 april 1963 overleed de architect aan een hartaanval.

Afbeelding:

By Anonymous (photographer) [Public domain], via Wikimedia Commons

Wikimedia Commons: 

 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:J.J.P._Oud.jpg

Bronnen:

Nieuws.top010.nl/j-j-p-oud 

Resources.huygens.knaw.nl 

Schatkamer.nai.nl 

Volkskrant.nl/archief 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.