Geen afbeelding beschikbaar

Kledingwetten in Middeleeuws Engeland

Vrouwen en kinderen gekleed in minirok en strakke legging hebben zondag geprotesteerd in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De vrouwen waren boos omdat de gouverneur van de stad heeft gezegd dat seksueel geweld wordt uitgelokt door de manier waarop vrouwen zich kleden. Al in het Engeland van de veertiende eeuw werden er wetten over de kleding van vrouwen opgelegd: de weeldeverordeningen (14e en 15e eeuw).  

Na 1350 wilden de rijke burgers hun vrouwen net zo uitdossen als de vrouwen van adel en de patriciërs. Ze waren zelfs bereid daar diep voor in de buidel te tasten. De stadsbesturen strooiden echter roet in het eten en wilden dat iedereen gekleed ging conform de maatschappelijke plaats die zij in de maatschappij bekleedden en die hen door de ‘voorzienigheid gods’ was toegewezen. Daardoor vaardigden zij in de veertiende en vijftiende eeuw weeldeverordeningen uit om het dragen van buitensporige kleding door vrouwen tegen te gaan.

Buitensporige kleding

Zo hadden de vrouwen op een gegeven moment twee dagen de tijd om hun gewaden voor te leggen aan een commissie. Als deze commissie de gewaden buitensporig duur vond in verhouding tot het gezinsbudget, dan werden zij in beslag genomen en mochten de vrouwen de gewaden niet dragen. Uit de beschrijvingen van deze "buitensporige" kleding valt te achterhalen wat de vrouwen van de gegoede burgerij niet mochten dragen: zilveren knopen of sterren, koorden van gevlochten gouddraad, geborduurde stralen, bladeren of dieren, bontranden aan kragen en mouwen, opgenaaide parels en edelstenen en afzettingen met eekhoornbont. Daarnaast mochten de stoffen van hun kleding niet geverfd zijn met dure materialen als karmijn.

Huwelijksmarkt

Zodra een meisje de huwelijkse leeftijd had bereikt wilden de ouders haar met een goede huwelijkskandidaat laten trouwen en op die manier een paar treden op de maatschappelijke ladder te stijgen. De meisjes werden mooi uitgedost om op die manier meer huwelijkskandidaten te verleiden. De concurrentie op de huwelijksmarkt was groot en door middel van de weeldeverordeningen kon het stadsbestuur de ‘buitensporige uitgaven’ binnen de perken houden. Zodra het meisje echter was getrouwd met één van de huwelijkskandidaten veranderde de mode van de jonge vrouw als sneeuw voor de zon. De jonge vrouw mocht zich van haar echtgenoot over het algemeen niet meer optutten, alleen nog maar bij openbare feesten en plechtigheden. De wulpse vormen werden verhuld en de kleuren van haar kleren werden saaier. Daarnaast werden de edelstenen van de bruidsschat opgeborgen in kisten.

Jakarta 2011

De vrouwen die afgelopen weekend in Jakarta protesteerden hadden spandoeken bij zich met teksten als ''vertel ons niet hoe we ons moeten kleden, maar vertel hun niet te verkrachten". Het was een reactie op het feit dat Gouverneur  Fauzi Bowo vrouwen afgelopen vrijdag had opgeroepen geen minirok te dragen in het openbaar, na een incident in een minibus waarbij een 27-jarige vrouw was aangevallen. ''Dit is een les voor alle publieke functionarissen in het land. Leg nooit de schuld bij vrouwen en discrimineer niet op grond van de manier waarop we ons kleden", aldus een woordvoerster van een vrouwengroep. Ook in Engeland zijn afgelopen jaar  ‘slutwalks’ georganiseerd, zoals één op 4 juni in Londen als reactie op een soortgelijke opmerking van een Canadese minister.

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!