Kleitablet bewijst bestaan Bethlehem vóór Jezus
Archeologen hebben afgelopen woensdag bij opgravingen in Jeruzalem een kleitablet gevonden dat het bestaan van Bethlehem vóór het Nieuwe Testament bewijst. De vondst is een kleistempel van anderhalve centimeter in doorsnee die dateert uit circa 700 voor Christus. Het voorwerp werd waarschijnlijk gebruikt om belastingdocumenten te verzegelen.
“Dit is de eerste keer dat de naam Bethlehem verschijnt in een inscriptie uit de eerste tempelperiode”, aldus Eli Shukron, die leiding gaf aan de opgravingen. Verder vormde de Bijbel het enige bewijs dat Bethlehem in die periode bestond. De plaats werd voor het eerst genoemd in Genesis, het tweede boek van het Oude Testament. In het Nieuwe Testament kwam Bethlehem opnieuw voor, waar het als geboorteplaats van Jezus Christus figureerde.
De Israëlische archeologische dienst was bezig met opgravingen bij Jeruzalem toen de archeologen op het voorwerp stuitten. Het betreft een kleistempel van ongeveer anderhalve centimeter in doorsnee. ”Het zegel dat we gevonden hebben, komt uit een groep ‘fiscale’ zegels, administratieve zegels die in de 8e en 7e eeuw voor Christus in het koninkrijk van Juda gebruikt werden,” zei Shukron. Hij vermoedt dat de stempel diende als zegel op belastingsdocumenten.