Geen afbeelding beschikbaar

Koeweit onafhankelijk

Koeweit 1961-  Het olierijke emiraat op het Arabisch Schiereiland in Azië aan de kust van de Perzische Golf werd vandaag, vijftig jaar geleden, onafhankelijk. Hoe zag Koeweit er voor de onafhankelijkheid uit?

Het emiraat in het Midden-Oosten werd begin 18e eeuw geregeerd door stammen die migreerden uit de Najd regio van Arabië. In 1756 was Koeweit een autonoom gebied geworden. Het was een vorstendom onder leiding van de Al-Sabah familie. Zij regeerden tot in de jaren ’90 van de 20e eeuw.

De Ottomaanse sultan erkende de autonomie van de Al-Sabah familie, maar claimden desondanks soevereiniteit over het gebied van Koeweit. Ze zagen het als zuidelijkste administratieve eenheid van de provincie Basra. Het rijk moest zodoende belasting betalen aan de gouverneur van Basra. Koeweit vreesde eind 19e eeuw om door het Ottomaanse Rijk geannexeerd te worden. Daardoor sloten zij een verdrag met Groot-Brittannië, waarna het een Brits protectoraat werd.

Tijdens de negentiende eeuw wilde Engeland de route naar kroonkolonie India veilig stellen door andere Europese machten en de Ottomanen uit het gebied te houden. Dat deden ze door verdragen aan te knopen met de tussenliggende landen, zoals Koeweit. Die landen moesten beloven geen diplomatieke banden aan te gaan met andere staten dan Groot-Brittannië zonder toestemming.

In ruil voor bescherming en een jaarlijkse subsidie kreeg Engeland inspraak in de Buitenlandse politiek van het land. In 1914 erkende de Britse overheid Koeweit als onafhankelijke overheid onder Britse protectie. In de jaren ’20 en ’30 ging het op economisch vlak slecht met het land totdat olie werd ontdekt. Koeweit en Groot Brittannië richtten de Kuwait Oli Comagny op. Grote economische groei en politieke macht waren het gevolg, met de onafhankelijkheid op 19 juni 1961 als resultaat.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.