Huwelijk koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina trouwt met Prins Hendrik

Amsterdam 1901 - Men is op zoek naar een huwelijkspartner voor de jonge koningin Wilhelmina. Britse kandidaten vallen af vanwege de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Moeder Emma reist af naar Duitsland en regelt ontmoetingen voor haar dochter met Duitse edellieden in het slot Schwarzburg in Thüringen. Uiteindelijk wordt er gekozen voor de hertog Hendrik. Koning Wilhelmina en Prins Hendrik trouwen op 7 februari 1901.

Koningin op je 10e

Een telegram ging 31 augustus 1880 de ronde: een prinses was geboren. Het was Wilhelmina, het enige kind dat koning Willem III had gekregen met zijn tweede vrouw Emma. Toen vader Willem op 23 november 1890 stierf, was Wilhelmina de enige troonopvolger en werd ze koningin. Tot haar 18e verjaardag nam haar moeder als regentes het koningschap waar.

Bewonderenswaardige rol Boerenoorlog

Op 6 september 1898 werd Wilhelmina officieel ingehuldigd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. In Europa werd ze bewonderd om haar optreden tijdens de Boerenoorlog. In Zuid-Afrika waren de afstammelingen van Nederlandse kolonisten, de Boeren, in oorlog geraakt met de Britten. Een Nederlands marineschip kreeg speciaal de opdracht om Paul Kruger, president van de Boerenstaat Transvaal, te evacueren.  Als staatshoofd speelde Wilhelmina een grote rol in het mislukte vredesproces.

Verre familie

Wegens het conflict met de Britten moest Wilhelmina in Duitsland op zoek gaan naar een huwelijkspartner. Samen met Emma reisde ze in mei 1900 af naar het slot Schwarzburg. Zowel moeder als dochter kozen voor Heinrich, later bekend als prins Hendrik. Zeer in de verte waren zij familie van elkaar; de Russische tsaar Paul I en diens vrouw Maria Fjodorovna waren hun gemeenschappelijke overgrootouders.

Een Duitser als troonopvolger?

De bruiloft vond plaats op 7 februari 1901 en geschiedde met veel publiekelijk vertoon. Voor het eerst werd de Gouden Koets gebruikt tijdens een koninklijke gelegenheid. Prins Hendrik had afstand gedaan van de Duitse nationaliteit en was inmiddels Nederlander geworden. Een jaar na het huwelijk werd Wilhelmina ernstig ziek; ze had tyfus. Als zij zou sterven, ging de troon hoogstwaarschijnlijk naar een Duitser, aangezien zij de laatste Oranjetelg was. Maar ze overleefde het. Lange tijd bleef het huwelijk kinderloos. Op 30 april 1909 werd er toch een kind geboren: Juliana, de toekomstige troonopvolger.

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!