Geen afbeelding beschikbaar

Koninklijke Bibliotheek koopt Nederlandse teksten

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft met behulp van giften uit haar vriendenkring twee bijzondere werken uit Zwitserland kunnen kopen. Het gaat om twee Middelnederlandse teksten, die interessant kunnen zijn voor cultuurhistorisch onderzoek naar de middeleeuwen.

Het eerste werk is een Middelnederlands getijdenboek uit de tweede helft van de 15e eeuw, dat waarschijnlijk afkomstig is uit de buurt van Utrecht.  Wat vooral bijzonder is aan het boek, is de miniatuur die het bevat van Jezus die het kruis draagt. Soortgelijke miniaturen zijn al in het bezit van de KB en de nieuwe aanwinst kan dus worden gebruikt in een vergelijkende studie.

Het tweede werk is een Middelnederlandse vertaling van Expositio in Cantica Canticorum (het Hooglied van Salomo)van Richard van St. Victor en stamt waarschijnlijk uit 1415. Vooral het handschrift van dit boek is bijzonder, omdat het afkomstig is uit het Margrietenklooster in Amsterdam.

De Koninklijke Bibliotheek is de nationale bibliotheek van Nederland.  Het doel van de KB is om het nationaal erfgoed van Nederland te helpen behouden. Dit wil zij onder andere doen door het aankopen van belangrijke historische Nederlandse teksten. De vriendenkring die dit soort aankopen sponsort maakt dit mogelijk, omdat dit normaal gesproken niet binnen het budget van de KB ligt.

Landen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.