La Divina Commedia van Dante
14 mei 2013 verscheen de langverwachte nieuwe thriller van Dan Brown, Inferno. In het boek moet kunsthistoricus Robert Langdon symbolische puzzels oplossen om de wereld te behoeden voor onheil. In dit deel van de reeks rondom Langdon staat de Italiaanse stad Florence centraal. De goddelijke komedie van de 13e eeuwse dichter en politicus Dante Alighieri vormt de achtergrond van het verhaal.
La Divina Commedia, zoals het boek van Dante origineel heet, wordt nog altijd gezien als een meesterwerk en één van de belangrijkste literaire teksten uit de middeleeuwen. De komedie stond in die tijd voor een goede afloop van het verhaal, niet voor humor en is in het verhaal van Dante opgebouwd in drie stukken.
Inferno
Het eerste deel, dat net als Brown’s boek Inferno heet, gaat over de hel. Dante ontmoette hier Vergilius, de Romeinse schrijver die hij bewonderde. Hij bracht hem naar de onderwereld waar mensen werden gestraft voor hun daden. De hel is in dit hoofdstuk onderverdeeld in negen zondes die elk hun eigen cirkel binnen de hel hadden. Dante ontmoette in de hel een groot aantal personen waarvan hij blijkbaar vond dat deze in de hel thuishoorden. Onder hen waren bijvoorbeeld de profeet Mohammed, Attila de Hun en Paus Celestinus V, die zijn ambt al na 6 maanden neerlegde, maar ook mythologische en Bijbelse figuren
De louteringsberg
Dante en Vergilius wisten uit de hel te ontsnappen en beklommen de louteringsberg, ook wel het vagevuur genoemd. Deze berg bestond uit zeven plateaus, waarop de morele zonden centraal stonden. Aan het begin van de berg zijn nog twee delen voor mensen die als Christen hebben geleefd, maar nog niet aan de voorwaarden voor toelating hebben voldaan. Dante verwachtte hier na zijn dood lang door te moeten brengen.
De hemel
Na de politieke en persoonlijke onderwerpen van de hel en de louteringsberg heeft Dante in het laatste deel van De goddelijke komedie aandacht voor het ware geloof. In het paradijs werd Dante begeleid door Beatrice, een jonge vrouw die hij twee keer had gezien in Florence. Ook de hemel bestond uit negen delen, maar nu om de goede dingen uit het leven te eren.
Dan Brown
Het nieuwe boek van Dan Brown, Inferno, heeft Dante’s komedie als inspiratiebron. Brown laat hoofdpersoon Robert Langdon vaak religieus getinte mysteries oplossen. Daarnaast heeft hij dus de religieuze symboliek uit het werk van Dante verwerkt. Net als in Brown’s vorige boeken zullen de historische feiten niet altijd juist zijn, maar de voorzitter van de Italiaanse Dante vereniging, Eugenio Giani, stoort zich daar niet aan : “het levert de stad Florence en de ongeveer 700 jaar oude Divina Commedia juist enorme aandacht op onder een breed publiek.”
Bronnen
Biography.com, Dante
The New York Times, On a Scavenger Hunt to Save Most Humans
The Telegraph, Dan Brown's Inferno (…)
Trouw, Dan Brown is terug, met een mysterie over de hel
Wikipedia, Divine Comedy
Afbeelding
Wikimedia Commons, Michelino: Dante and his Poem