Laatste kans: ‘Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt’!

Heeft u de tentoonstelling ‘Van hun voetstuk’ nog niet gezien? U heeft nog t/m zondag 21 juni om deze bijzondere expositie te bekijken. Hierin staan honderden restanten van levensgrote bronzen beelden centraal, gevonden langs de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Hoe zagen die beelden eruit en waar stonden ze oorspronkelijk opgesteld? Hoe werden ze gemaakt, en wat voor betekenis hadden ze voor de mensen in deze streken? Een grootschalig internationaal onderzoek leverde verbluffende antwoorden op. Ontdek de verborgen en imposante pracht van de bronzen beelden en de destructie die later volgde. Maak kennis met het complexe productieproces van de beelden en met het fascinerende onderzoek.


Onderzoek

Persfoto 17 - Wervelstroommetingen aan de kop van keizer Trajanus uit NijmegenAanleiding voor de tentoonstelling is een groots onderzoeksproject. Met geavanceerde technieken werden meer dan 5.500 bronzen fragmenten onderzocht. De uitkomsten waren verrassend: de provincies in het noordelijk deel van het Romeinse Rijk bleken vol gestaan te hebben met honderden grote, schitterend uitgevoerde standbeelden van kostbaar brons, soms zelfs nog met restanten van vergulding. Hoewel er meestal slechts fragmenten van over zijn, geven deze beelden u een fascinerende kijk in een verloren wereld.

Thema’s

Persfoto 16 - Röntgenonderzoek aan de paardenkop uit AugsburgHoe werden de imposante bronzen beelden precies gemaakt? En welke moderne technieken zijn gebruikt om de beeldfragmenten te onderzoeken? Gaandeweg de fraai vormgegeven tentoonstelling krijgt u antwoord op deze vragen en kunt u zelf aan de slag gaan met onderzoek. Daarnaast maakt u kennis met de beelden in hun alledaagse context van toen.

Topstukken

Persfoto 11 - Detail van de kop van Alexander Severus uit CarnuntumAbsoluut topstuk van de tentoonstelling is een bijna twee meter hoog beeld van keizerin Agrippina. Een ander bijzonder object is de kop van de zogenaamde godin ‘Rosmerta’: een vrouwenhoofd gevonden in een waterput vlakbij Mainz. De breuklijnen bij de hals wijzen erop dat deze levensgrote kop van een beeld afgeslagen werd. Een paardenkop uit Augsburg vestigt de aandacht op de vele
standbeelden van ruiters en wagenspannen die de steden langs de grens gesierd moeten hebben.


Publicatie
Bij de expositie verschijnt een publicatie die uitgebreid aandacht besteedt aan de tentoongestelde objecten, de vervaardiging van de beelden en het moderne onderzoek daarnaar.

Een tentoonstelling van Museum Het Valkhof,  LVR-LandesMuseum Bonn en Archäologisches Landesmuseum Baden-Württemberg, in samenwerking met Goethe-Universitat-Frankfurt a.M.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Sparta

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

VOC

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 november een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Zenobia

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!