Laatste kroonprins Oostenrijk-Hongarije

Laatste kroonprins van Oostenrijk is overleden

Otto von Habsburg-Lotharingen is vandaag in Duitsland overleden op 98-jarige leeftijd. Otto was de zoon van keizer Karel I (1887-1922) en de laatste kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Otto was een telg uit een vorstenhuis dat diepgaande invloed op Europa heeft gehad.

Otto, graaf van Habsburg, die leefde in de 12e eeuw, was de eerste die zich Habsburg noemde, naar de Zwitserse gemeente Habsburg, waar zich het stamslot van de familie bevond. De Habsburgers voerden een uitgekiende machts- en huwelijkspolitiek die hen uiteindelijk naar de hoogste posities in Europa voerde.

Opkomst van een vorstenhuis

In 1273 werd Rudolf I (1218-1291) koning van het Heilige Roomse Rijk. Vanaf dat moment werd het huis Habsburg steeds belangrijker. Ze verwierven bijvoorbeeld het Aartshertogdom Oostenrijk. Zo waren alle keizers van het Heilige Roomse Rijk, Karel VII uitgezonderd, afkomstig uit deze familie. Ook de Nederlanden kreeg meerdere keren met de Habsburgers te maken, onder andere in de persoon van Filips de Schone (1478-1506) en keizer Karel V (1500-1568). Het Habsburgse huis viel na de dood van Karel V uiteen in een Spaanse en een Oostenrijkse tak.De Spaans Habsburgers onder Filips II centraliseerden hun macht in Spanje, wat in de lage landen de aanleiding was voor de tachtigjarige Oorlog. Zowel de Oostenrijkse als Spaanse Habsburgers speelden tot de tijd van Napoleon nog een belangrijke rol in Centraal Europa.

Habsburgse macht gaat ten onder

In 1804 ontbond Napoleon het Heilige Roomse Rijk. De toenmalige keizer Frans II week uit naar Oostenrijk en stichtte het keizerrijk Oostenrijk, waarover hij regeerde als Frans I. In 1867 voegde zijn zoon Frans Josef I hier Hongarije aan toe. Oostenrijk-Hongarije was tijdens de Eerste Wereldoorlog de bondgenoot van Duitsland. De moord op Franz Ferdinand, de neef van Frans Jozef I, luidde de Eerste Wereldoorlog in. In 1816 werd Frans Josef opgevolgd door Karel I, de laatste keizer van Oostenrijk-Hongarije en de vader van de nu overleden Otto von Habsburg. Na de verloren Eerste Wereldoorlog werd het keizerrijk ontbonden. Hij probeerde de Hongaarse troon nog wel te herwinnen, maar faalde en werd uiteindelijk verbannen naar Madeira, waar hij in 1922 stierf. Paus Johannes Paulus II besloot hem in 2004 zalig te verklaren, vanwege het feit dat de keizer in 1917 had geprobeerd vrede in Europa te bewerkstelligen.

Habsburgers blijven politici

Het huis Habsburg was van al zijn politieke macht beroofd. Otto von Habsburg deed in 1961 afstand van de rechten op de Oostenrijkse troon, maar handhaafde de rechten op het Hongaarse koningschap. Hij werd uiteindelijk Duits staatsburger en zat van 1979 tot 1999 namens de Christen Democraten in het Europees Parlement. Hij was getrouwd met prinses Regina van Sachsen-Meiningen en kreeg met haar vijf dochters en twee zonen.

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.