Leon Trotsky

Leon Trotski wordt verbannen uit de Sovjet-Unie

Moskou 1928 – Trotski, die het oneens is met Stalin over de wijze waarop de communistische revolutie verder moet verlopen, wordt verbannen naar Alma Ata in Kazachstan. Van de drie grote grondleggers van de communistische revolutie in Rusland (Lenin, Trotski en Stalin) blijft nu alleen Stalin nog over.


De grote drie mannen van de Sovjet-Unie


Vladimir Lenin, Leon Trotski en Joseph Stalin vormden de drie grote mannen binnen de Sovjet-Unie en de Communistische Partij. Toen Lenin in 1922 erg ziek werd, ontstond er een concurrentiestrijd tussen Stalin en Trotski. De arbeider (Stalin) en de Joodse intellectueel (Trotski) bleken niet met elkaar te kunnen samenwerken zonder de tussenkomst van Lenin.


Lenin overlijdt


Toen Lenin in 1924 overleed, waarschuwde hij in zijn testament voor Stalin en pleitte hij voor Trotski. Zo scheef Lenin: “Ik stel de kameraden voor dat zij een manier bedenken om Stalin over te plaatsen en een andere man op deze plaats te benoemen die zich slechts op één punt gunstig van kameraad Stalin onderscheidt: hij moet toleranter, loyaler, beleefder en attenter voor zijn kameraden zijn, minder grillig, enzovoorts.”



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Verschillen tussen Stalin en Trotski


De strijd tussen Trotski en Stalin had ook een ideologisch fundament. In navolging van Lenin en Karl Marx geloofde Trotski dat een ware revolutie een wereldwijde revolutie moest zijn, terwijl Stalin pleitte om de revolutie tot de Sovjet-Unie te beperken. Stalin kreeg uiteindelijk het merendeel van de mannen in de Communistische Partij op zijn hand en liet Trotski verbannen. Later probeerden geheime agenten om Trotski uit de weg te ruimen, maar zij faalden. Trotski en zijn familie vluchtten uiteindelijk weg uit de Sovjet-Unie naar Mexico. Trotski schreef hier in 1937: ‘De hoogste menselijke geluk is niet de exploitatie van het heden, maar de voorbereiding van de toekomst.’


Aanslag op Trotski


Op 20 augustus 1940 werd Trotski aangevallen in zijn huis in Mexico, door een geheime agent uit de Sovjet-Unie die was gewapend met een ijspriem. Trotski werd niet onmiddellijk gedood. Zijn bodyguards stormden binnen om zijn moordenaar te doden, maar Trotski hield hen tegen zodat zijn moordenaar nog verhoord kon worden. Trotski stief een dag later op 60-jarige leeftijd op 21 augustus 1940.


 


afbeelding


By user:Plugwash [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Personen: 

Tijdperken: 

Kolenmijn 1

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Zeppelin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Zenobia

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Sparta

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.