Geen afbeelding beschikbaar

Levenslang geëist tegen Carlos de Jakhals

Vandaag werd bekend dat de Franse aanklagers levenslang eisen in de rechtszaak tegen Carlos de Jakhals. De terrorist, die zichzelf een ‘beroepsrevolutionair’ noemt, staat terecht voor een reeks bomaanslagen in Frankrijk in de jaren ’80, waarbij tien mensen om het leven kwamen. Carlos werd met name berucht door de gijzeling van een groep OPEC ministers in 1975.

Carlos de Jakhals werd geboren op 12 oktober 1949 in Venezuela onder de naam Illich Ramírez Sánchez. Onder invloed van zijn vader raakte hij betrokken bij het marxisme en werd hij op tienjarige leeftijd lid van de nationale communistische partij. Gedurende zijn jeugd kreeg hij op een zomerkamp onder andere training in guerrilla oorlogsvoering van de Cubaanse geheime dienst.

Palestina

In 1970 reisde Illich af naar Beirut in Libanon, waar hij zijn alias ‘Carlos’ aannam en zich aansloot bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Na een paar jaar verruilde Carlos het Midden-Oosten voor Frankrijk, maar bleef hij actief voor de Palestijnse organisatie. Zo pleegde de terrorist in de jaren ’70 drie bomaanslagen op pro-Israëlische kranten en bracht hij in een restaurant in Parijs een granaat tot ontploffing, waarbij twee mensen om het leven kwamen. Verder was hij in 1975 tot tweemaal toe betrokken bij pogingen om een vliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer te halen met een raketwerper, maar beide aanslagen mislukten. In de media kwam Carlos bekend te staan als de ´Jakhals´, omdat een journalist het boek ´ The Day Of The Jackal´ van Frederick Forsyth aantrof in een tas met spullen waarvan hij dacht dat ze van Carlos waren. Later bleek dat het boek aan iemand anders toebehoorde, maar de bijnaam bleef.

Arrestatiepoging

In juni 1975 werd de contactpersoon van Carlos bij de PFLP, Michel Moukharbal, gearresteerd door de Franse geheime dienst. De Franse agenten bezaten een foto van een overleg tussen Carlos en Moukharbal en eisten daarom dat Moukharbal hen naar Carlos zou brengen. Niet wetende dat ze in Carlos te maken hadden met een zware terrorist, drongen ze op de avond van 27 juni ongewapend zijn woning binnen. Carlos trok direct zijn wapen en schoot drie agenten van de geheime dienst neer, om vervolgens Moukharbal te executeren als een verrader. Twee van de drie agenten waren op slag dood, maar de derde wist de schietpartij te overleven. Carlos wist het land te ontvluchtten en keerde via Brussel terug naar Beirut.

OPEC-gijzeling

Vlag van het PFLPOp 21 december 1975 wist Carlos samen met vijf andere terroristen en enkele tassen vol met explosieven het hoofdkwartier van de OPEC in Wenen binnen te dringen. Eén afgevaardigde uit Libië en een beveiligingsbeambte uit Irak werden meteen geëxecuteerd. De overige 70 personen, waaronder maar liefst 11 ministers van verscheidene OPEC-landen, werden gegijzeld. Er volgde een vuurgevecht met de politie, maar toen daarbij één agent om het leven kwam besloot de Oostenrijkse regering te onderhandelen. Eén van de ingewilligde eisen was dat er een Franstalige verklaring op de radio uitgezonden werd, waarin de PFLP onder meer de Arabische landen opriep om de vredesonderhandelingen met Israël te verbreken. De volgende dag eisten de gijzelnemers een eigen vliegtuig en vlogen daarmee terug naar Beirut, waar ze vervolgens in ruil voor enkele tientallen miljoenen in losgeld de overgebleven gijzelaars vrijlieten. Na afloop van de missie werd Carlos uit de PFLP gezet omdat hij niet had voldaan aan de opdracht om ook de Minister van Financiën van Iran en de Minister van Olie van Saoedi-Arabië direct te executeren.

Bomaanslagen

Carlos besloot zijn strijd tegen Israël en het Westen zelfstandig voort te zetten en stichtte de ´Organisatie van de gewapende Arabische strijd´. Vanaf 1982 richtte hij zich met name op Frankrijk, omdat daar zijn vrouw Magdalena Kopp was gearresteerd op vanwege het bezit van explosieven. In een poging om de Franse overheid te dwingen zijn echtgenote vrij te laten pleegde Carlos een reeks aanslagen door het hele land. Zo kwamen er in maart 1982 vijf mensen om het leven toen er een bom afging in een Franse trein en slechts een maand later volgde een aanslag op een Arabisch nieuwsblad in Parijs. Eind 1983 pleegde Carlos  ook nog twee bomaanslagen op een trein en het station in Marseille, waarbij nog eens vijf personen om het leven kwamen. Toen de Franse geheime dienst Carlos op het spoor kwam, vluchtte hij naar Syrië en uiteindelijk Soedan, waar hij in 1994 gearresteerd werd. Drie jaar later werd hij door een Franse rechtbank veroordeeld tot levenslang voor de moorden op de twee geheim agenten en Moukharbal in 1975. Op 11 november van dit jaar begon vervolgens een tweede proces tegen de Jakhals, ditmaal voor de reeks bomaanslagen in 1982 en 1983. Vandaag werd bekend dat de Franse aanklager ook in deze zaak een levenslange gevangenisstraf eist.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.