Geen afbeelding beschikbaar

Living history – 3x leven in de geschiedenis

Living history is een manier om de geschiedenis ‘levend’ te houden. Hierbij horen het naspelen van beroemde veldslagen en kamperen zoals de Vikingen dat deden óf een heel leven inrichten in de jaren ’30 sferen. Soms wordt een historische gebeurtenis nagespeeld om te herdenken of omdat de spelers zelf de oude gebruiken willen ervaren. Lees hier meer over living history.   


Living history betekent letterlijk het naleven van de geschiedenis. Hierbij spelen deelnemers een andere tijd na, puur voor henzelf of als een vorm van educatie. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld een veldslag wordt nagespeeld, van relatief korte duur, of dat mensen langere tijd in een bepaalde periode leven. Historische ambachten, handelingen of gebeurtenissen worden vaak uitgevoerd om het publiek iets te leren over vroeger en worden ook door musea geïmplementeerd zodat de kijker geboeid blijft. Het kan daarnaast zijn dat de spelers zich gedragen en antwoorden alsof ze echt uit die tijd komen of juist met een hedendaags perspectief vertellen over de specifieke historische gebeurtenis.


Leven als een Viking


De Vikingen hebben heel Europa en delen van Amerika aangedaan en waren afkomstig uit Denemarken, Scandinavië en IJsland. Gedurende de jaren 800 tot ongeveer 1100 na Chr. trokken zij de wereld over. Ze staan bekend om plunderingen en verderf maar ze droegen ook bij aan de handel. Elk Europees land lijkt wel een groep Vikingliefhebbers te hebben die graag de levensstijl ervaart. De ambachten worden uitgeoefend en de gevechten nagedaan. Zo worden er kippetjes gebraden aan het spit en is er een smid aanwezig. Het doel van deze groepen is om de Vikingperiode zo goed mogelijk uit te dragen.  









Titel: Verlangen naar tastbaar verleden- Erfgoed, onderwijs en historisch besef
Auteurs: Maria Grever en Carla van Boxtel
ISBN: 9789087044626
Uitgever: Verloren
Prijs: €19,-

   


 


Slag bij Waterloo


De Slag bij Waterloo markeerde het einde van de Franse Tijd. Napoleon werd definitief verslagen op 18 juni 1815, te Waterloo. De klein korporaal werd vervolgens afgevoerd naar het eiland St. Helena waar hij leefde in ballingschap. De beroemde slag wordt nog steeds nagespeeld en in 2015 werd er een extra spectaculaire herdenking georganiseerd omdat de veldslag 200 jaar geleden plaatsvond. Er werden 5000 figuranten, 300 paarden en 100 stukken artilleriegeschut gebruikt. Naast het naspelen van de slag, konden bezoekers ook het kamp van de soldaten bekijken. Het publiek kon zo een idee krijgen van bijvoorbeeld het voedsel en de soort schietoefeningen. https://www.youtube.com/watch?v=boImKf5625o


Jaren ’30, ’40 & ’50-vrouwen


Naast liefhebbers van Napoleon en oorlog zijn er ook mensen die zich het liefst altijd in een andere tijd wanen. Zo leeft er in Amsterdam een vrouw die niet van huis gaat zonder een karakteristieke jaren ’30 hoed op. Verder heeft ze haar huis ingericht met 80 jaar oude spullen. Teeuwisse geeft wel toe een computer nodig te hebben voor haar werk, ze is eigen baas over een Historisch Adviesbureau, maar gaat wel door het leven zonder wasmachine. Het wassen met de hand ziet zij als een mooie manier om aan voldoende lichaamsbeweging te doen. De zogenaamde ‘Time Warp Wives’ leven in de jaren ’30 tot de jaren ’50. De Engelse vrouwen vinden dat het leven in die tijd minder hectisch en gelukkiger was. Ze bakken cakes, verzorgen het huishouden en zetten een uitgebreid diner op tafel zodra manlief thuis komt. De huisvrouwen vinden dat de wereld materialistisch en onvriendelijk is geworden en verlangen terug naar het ‘eenvoudige en gelukkige’ verleden. Bovendien vinden zij dat door deze levensstijl hun huwelijk verbetert.

Rubrieken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.