Geen afbeelding beschikbaar

Lughnasadh, voorbode van de herfst

1 augustus, voor de meeste mensen nog hoogzomer, maar voor aanhangers van Wicca en andere 'heidense' (voorchristelijke) religies wijst deze datum al naar de komende herfst. Zij vieren vandaag Lughnasadh, een feest ter eren van de vruchtbaarheid, de rijkdom van de oogst, en de eerste tekenen van het najaar.

Then let us toast John Barleycorn,

Each man a glass in hand;

And may his great posterity

Ne'er fail in old Scotland!

(Traditional Scottish poem)

Feest voor zonnegod

Lughnasadh is een voorchristelijk feest wat oorspronkelijk werd gevierd door de Keltische en Germaanse volkeren. Het is een feest ter ere van Lugh, de zonnegod die ook is verbonden met de ambachten en de handel. Lughnasadh betekent zoiets als 'treuren om Lugh. De Godheid werd ook verbonden met het graan. De Kelten geloofden dat het graan de representatie van het zonlicht was. Met de oogst werd dus ook als het ware het leven van Lugh afgemaaid. Dat werd nog eens versterkt door het feit dat in augustus de dag merkbaar korter wordt. Vieringen van Lughnasadh gaan gepaard met rituelen, vuren, dansen en offerandes.

Andere varianten van het Lughnasadh

Lughnasadh wordt ook wel Lammas genoemd. Dt is een Saksische naam en betekent 'Feest van het brood'. In veel streken in centraal Europa en op de Britse Eilanden wordt het gevierd als een een christelijke vorm van het oude heidense feest. De Ierse naam voor de maand Augustus is Lúsana. Hier is de oude voorchristelijke kalender nog in terug te vinden. Juli en Augustus zijn immers Romeinse maanden die naar respectievelijk Gaius Julius Caesar en Augustus (Gaius Julius Caesar Octaianus, de eerste 'keizer' van het Romeinse Rijk. Via de Katholieke kerk is deze kalender uiteindelijk overal in Europa ingevoerd.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.