Lughnasadh, voorbode van de herfst
1 augustus, voor de meeste mensen nog hoogzomer, maar voor aanhangers van Wicca en andere 'heidense' (voorchristelijke) religies wijst deze datum al naar de komende herfst. Zij vieren vandaag Lughnasadh, een feest ter eren van de vruchtbaarheid, de rijkdom van de oogst, en de eerste tekenen van het najaar.
Then let us toast John Barleycorn,
Each man a glass in hand;
And may his great posterity
Ne'er fail in old Scotland!
(Traditional Scottish poem)
Feest voor zonnegod
Lughnasadh is een voorchristelijk feest wat oorspronkelijk werd gevierd door de Keltische en Germaanse volkeren. Het is een feest ter ere van Lugh, de zonnegod die ook is verbonden met de ambachten en de handel. Lughnasadh betekent zoiets als 'treuren om Lugh. De Godheid werd ook verbonden met het graan. De Kelten geloofden dat het graan de representatie van het zonlicht was. Met de oogst werd dus ook als het ware het leven van Lugh afgemaaid. Dat werd nog eens versterkt door het feit dat in augustus de dag merkbaar korter wordt. Vieringen van Lughnasadh gaan gepaard met rituelen, vuren, dansen en offerandes.
Andere varianten van het Lughnasadh
Lughnasadh wordt ook wel Lammas genoemd. Dt is een Saksische naam en betekent 'Feest van het brood'. In veel streken in centraal Europa en op de Britse Eilanden wordt het gevierd als een een christelijke vorm van het oude heidense feest. De Ierse naam voor de maand Augustus is Lúsana. Hier is de oude voorchristelijke kalender nog in terug te vinden. Juli en Augustus zijn immers Romeinse maanden die naar respectievelijk Gaius Julius Caesar en Augustus (Gaius Julius Caesar Octaianus, de eerste 'keizer' van het Romeinse Rijk. Via de Katholieke kerk is deze kalender uiteindelijk overal in Europa ingevoerd.