Mislukte terroristische aanslag Londen 21 juli 2005
Twee weken na de dodelijke bomaanslagen op de Londense metro op 7 juli 2005 werd er een nieuwe poging gedaan op 21 juli 2005. Zes mannen werden opgepakt voor terroristische plannen. Vier bommen werden ontstoken, drie in metro´s en één in een dubbeldekkerbus. Eén van de terroristen dumpte de explosieven in een park zonder dat deze afgingen. De huisgemaakte bommen weigerden dienst en er vielen geen slachtoffers.
Kopie aanslag 7 juli 2005
In navolging van de fatale aanslagen van 7 juli 2005 vertrok een groepje Afrikaanse immigranten in de vroege middag op 21 juli 2005 met rugzakken vol explosieven vanuit het Londense Stockwell station. De terroristen gingen allen een andere kant op en verspreidden zich door de hoofdstad. Yassin Hassan Omar vertrok in noordelijke richting op de Victorialijn, Muktar Said-Ibrahim ging naar het Bank Station en Ramzi Mohammed ging richting Oval Station. Mohammed probeerde zijn bom tussen Stockwell en Oval tot ontploffing te brengen, maar de bom weigerde: er ontstond rook en een sterke geur, maar de ontploffing bleef uit. Na de mislukte poging vluchtte hij. Ook de andere drie verdachten sloegen na hun aanslag op de vlucht.
Onderzoek explosieven aanslag
Als gevolg van de simultane aanslag in de ondergrondse werd het gehele openbaar vervoer in Londen stil gelegd. Vrijwel onmiddellijk werd de klopjacht op de gevluchte daders geopend en begon het onderzoek. Uit onderzoek bleek dat de explosieven dezelfde bestandsdelen bevatten als de bommen van de eerdere aanslag, maar er wordt vermoed dat er iets mis was gegaan met het ontstekingsmechanisme van de homemade bommen.
Klopjacht en arrestatie terroristen
Door middel van CCTV beelden werden een aantal verdachten aangewezen en begon de speurtocht. Omar ontvluchtte op 22 juli Londen gekleed in een boerka, maar werd op 27 juli in Birmingham opgepakt. Op 23 juli werd een vijfde bom gevonden in een Londens park, later bleek dat Manfo Kwaku Asiedu deze hier had gedumpt. Asiedu meldde zich op 26 juli zelf bij de politie terwijl zijn handlanger Osman het land ontvluchtte en zijn heil zocht bij een zwager in Rome. Op 29 juli had de Britse politie Osman opgespoord in Rome door zijn telefoongegevens en arresteerden ze ook Ibrahim en Mohammed in een flat in Kensington. In een ruime week werden alle verdachten gevonden en werden ze aangeklaagd voor poging tot moord en terrorisme.
Veroordeling voor terrorisme
De vier terroristen die hadden gepoogd hun bommen te laten afgaan werden allen veroordeeld tot minimaal veertig jaar gevangenisstraf. Ibrahim bleek in 2003 en 2004 getraind te zijn in Soedanese en Pakistaanse terroristische trainingskampen. Hij was hier in dezelfde periode als de terroristen van de aanslag op 7 juli, maar het verband tussen de twee blijft onduidelijk. De vijfde verdachte Asiedu werd veroordeeld tot drieëndertig jaar cel. Asiedu meende dat het nooit zijn bedoeling was om een aanslag te plegen, maar dat het bedoeld was als statement om aandacht te vragen voor de oorlog in Irak. Ook de andere verdachten claimden dat het enkel een symbolische aanslag hoorde te zijn. Een aantal maanden later werd een zesde verdachte Adel Yahya aangehouden en veroordeeld voor het meewerken bij de planning van de aanslag.
Fatale fout politie bij klopjacht terroristen
Tijdens de zoektocht van de Britse politie naar de terroristen werd op 22 juli 2005 een grove fout begaan. De politie vond in één van de rugzakken met explosieven een sportschoolkaart met een adres en besloot het huis onder surveillance te plaatsen. De Braziliaanse Jean Charles de Menezes, elektricien en woonachtig op het verdachte adres, liep rond half tien ’s ochtends naar buiten en de politie besloot hem te volgen. Agenten in burgerkleding volgden Menezes op de voet en waren er, mede door de CCTV beelden, van overtuigd dat ze de juiste man hadden gevonden. Toen Menezes in een metro stapte sloten agenten hem in en schoten elf keer, waarvan zeven schoten door het hoofd gingen. Menezes stierf onmiddellijk. De volgende dag bleek dat Menezes niets met de terroristische aanslagen te maken had.
Gevolgen aanslagen Londen
De twee aanslagen die in juli 2005 Engeland en de rest van de wereld schokten hadden niet alleen economische maar ook psychische gevolgen. Sinds de aanslagen op 11 september 2001 in Amerika waren de veiligheidsmaatregelen al toegenomen en kreeg terrorismebestrijding een hoge prioriteit, maar dit versterkte alleen maar meer na de aanslagen in Londen. Het Britse toerisme leed grote verliezen door de aanslagen en ook de infrastructuur werd ontregeld. Meer impact nog hadden de aanslagen op de psychische gesteldheid van de Britten en helemaal op de dagelijkse forenzen. Ruim een derde van de Londenaren gaf aan zeer veel stress te ervaren door de aanslagen en in het vervolg minder gebruik te willen maken van het openbaar vervoer.