Wie is Moeder Teresa

Moeder Teresa

Moeder Teresa, geboren in Macedonië (1910), geeft jarenlang les in Calcutta in India. In 1946 besluit zij zich in te zetten voor arme en zieke mensen. Ze sticht de orde van de Missionarissen van Naastenliefde. De organisatie is inmiddels een grote wereldwijde hulpverlener. Voor haar werk ontving Moeder Teresa vele onderscheidingen, zoals de Nobelprijs voor de Vrede. Toch was er ook kritiek op haar religieuze ideeën.


Moeder Teresa werd geboren op 26 augustus 1910 in Skopje, in het huidige Macedonië, als Agnes Gonxha Bojaxhiu. Zij kwam uit een Albanese familie en raakte op 12-jarige leeftijd overtuigd van haar roeping als missionaris van God. Toen zij achttien jaar oud was sloot zij zich aan bij de orde van de Zusters van Loreto en koos voor de naam Teresa, als eerbetoon aan de Heilige Theresia.


Moeder Teresa geeft les in Calcutta


Na enkele maanden scholing in Dublin vertrok Teresa in 1928 naar India. Op 24 mei 1931 werd zij daar officieel non en stuurden de Zusters van Loreto haar naar Calcutta. Daar ging zij lesgeven op de St. Mary’s school voor arme meisjes uit de sloppenwijken van de stad. Teresa leerde er zelf Bengaals en Hindi spreken en onderwees de kinderen in aardrijkskunde en geschiedenis. In 1937 legde Teresa voor de tweede keer haar gelofte af dat zij zich in armoede en volgens de regels van de orde in zou zetten voor de samenleving, iets dat zij bij haar benoeming tot non ook al had moeten doen. Vanaf dat moment ging zij ‘Moeder’ Teresa heten.


Roeping van Moeder Teresa


Tijdens een treinreis naar Darjeeling, waar de orde haar hoofdvestiging had, kreeg Teresa naar eigen zeggen van God de opdracht om voor de armen te zorgen. Doordat zij gehoorzaamheid had gezworen aan de orde duurde het nog anderhalf jaar voor zij in 1948 toestemming kreeg. Ze volgde zes maanden een medische opleiding en ging in augustus 1948 de sloppenwijken van Calcutta in.


Orde van de Missionarissen van Naastenliefde


In de begindagen werkte Moeder Teresa voornamelijk alleen. Ze gaf op straat les aan kinderen en begeleidde stervende mensen in een oud gebouw dat zij van de stad mocht gebruiken. Ondertussen probeerde ze bij de katholieke kerk erkenning te krijgen voor een eigen religieuze orde, de Missionarissen van Naastenliefde. In oktober 1950 kreeg zij die toestemming. De orde groeide snel doordat leden van Zusters van Loreto zich bij haar aansloten. Er kwam internationale aandacht voor het werk van Moeder Teresa en met de vele donaties die zij ontving kon zij onder meer een weeshuis, mobiele doktersposten en woonruimte voor mensen met lepra financieren.  


Wereldwijde erkenning


De aandacht voor het werk van Moeder Teresa steeg nog verder doordat paus Paulus VI haar orde in 1965 een ‘decretum laudis’ gaf, wat inhield dat de paus de organisatie onder direct bestuur van het Vaticaan stelde. Deze hoge eer leidde er toe dat Moeder Teresa besloot haar orde internationaal te verspreiden. Sindsdien groeide de organisatie uit tot een orde met afdelingen in Oost-Europa, Azië, Latijns-Amerika en Afrika. In de jaren ’90 had de orde vierduizend leden in meer dan honderd landen en werd het werk ondersteund door bijna één miljoen vrijwilligers. 


Nobelprijs en controverse over Moeder Teresa


Moeder Teresa ontving in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege haar hulp aan mensen in armoede en nood. Toch was Moeder Teresa niet geheel onomstreden. Veel mensen namen aanstoot aan haar streng katholieke ideeën over bijvoorbeeld geboortebeperking en abortus. Moeder Teresa overleed op 5 september 1997. De katholieke kerk is daarna een proces gestart dat tot een heiligverklaring kan leiden. Daarvoor moet worden aangetoond dat zij minstens twee wonderen heeft verricht. Het eerste wonder, de genezing van een Indiase vrouw met kanker, wordt door medici sterk betwijfeld, omdat zij de vrouw een jaar lang intensief behandelden, maar vooral omdat artsen twijfelden of de vrouw überhaupt wel kanker had. Daarnaast kwam uit een recent Frans onderzoek naar voren dat Moeder Teresa waarschijnlijk enkele miljoenen euro's aan donaties heeft achtergehouden. Die controverse doet echter niet af aan de jarenlange inzet van Moeder Teresa voor armen en zieken wereldwijd.


Afbeelding:


  • Bijeenkomst Contact Rooms Katholieken in Utrecht: Croes, Rob C. / Anefo, via Nationaal Archief

Bronnen


Leestips-Boek


Voorgangers / druk 1Voorgangers / druk 1


€ 8.95


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt