Reggae Bob Marley

Muziek van Rastafari

Rastafari is een levensbeschouwing, of zoals de rasta’s het zelf liever zeggen een ‘geesteshouding gecombineerd met een manier van leven’. Rastafari is dus geen geloof, wat door veel wel beweerd wordt. Vandaag de dag wordt Rastafari vaak gekoppeld aan de muziekstroming reggae. Rastafari was in het verleden echter gekoppeld aan andere interessante muziekgenres.

Rastafari

In Jamaica stond de zwarte bevolking door het slavernijverleden rond 1930 onderaan de sociale ladder. Marcus Garvey, pionier in de strijd om burgerrechten voor de zwarte bevolking, vertelde hen dat er een zwarte keizer zou worden gekroond die op zou komen voor de zwarte bevolking. In 1930 werd in Ethiopië Ras Tafari Makonnen gekroond tot keizer Haille Selassie. De foto’s die over de wereld werden verspreid maakten indruk, omdat er blanken mensen hierop knielden voor een zwarte keizer. Rad Tafari Makonnen werd populair onder de bevolking van Jamaica en zij gingen hem aanbidden als de reïncarnatie van Jezus. Rastafari was ontstaan. Rastafari geloven onder meer dat zij in de toekomst allen in het beloofde land Ethiopië, het land van Ras Tafari Makonnen, zullen wonen.

Leven Rastafari

Hoewel het Rastafari geen geloofsovertuiging is, zoals bijvoorbeeld het christendom of de islam, is de basis voor het Rastafari wel de Bijbel. De bijbel wordt aangevuld met oude boeken en geschriften die door de westerse kerken niet zijn opgenomen in het officiële boek. De levenswijze van de rasta’s is gebaseerd op de geboden in het Oude Testament, met aanvullende rituelen. Veel rasta’s hebben bijvoorbeeld dreadlocks. Deze haardracht baseren ze op een Bijbeltekst waarin wordt verboden om het haar te knippen. Daarnaast zijn veel rasta’s vegetarisch omdat veel dieren in de Bijbel als onrein worden beschouwd. Zelfs het roken van wiet tijdens hun meditatiesessies wordt verklaard met een citaat uit de bijbel: ‘Hij doet het gras uitspruiten voor de beesten, en het kruid tot dienst des mensen, doende het brood uit de aarde voortkomen.’

Nyabingi

Muziek is ontzettend belangrijk voor de Rastafari. De traditionele muziek die gekoppeld is aan Rastafari is Nyabingi. Nyabingi bestaat uit een combinatie van zang en drums. De muziek werd vooral gebruikt tijdens de meetings die de verschillende Rastafari met elkaar hebben. Tijdens deze bijeenkomsten proberen ze door de muziek een hoge spirituele staat te bereiken. Nyabingi-muziek werd geïnspireerd door gospel en Afrikaanse drums.

Gospel

De ‘vroege’ Rastafari gebruikten muziek van Ira David Sankey en Dwight Lyman Moody. Sankey en Moody waren twee Amerikaanse evangelisten die tijdens de 19e eeuw door de wereld reisden. Zij maakten bij hun evangelie gebruik van gospelmuziek. De Rastafari besloten deze gospel te gebruiken en om te zetten in hun eigen woorden.

Afrikaanse drum

Onder slaven was het gebruikelijk om muziek te maken om het zware werk wat lichter te maken. Een Afrikaanse muziekstijl die slaven beïnvloedde was Burru muziek. Veel slavenmeesters stonden deze ‘Afrikaanse drum’ toe omdat het voor een ritme zou zorgen tijdens het werken. De Rastafari besloten deze ‘Afrikaanse drum’ te gebruiken om zo ook (voormalig) slaven op te kunnen nemen en hun levenswijze te laten groeien. Door Burru te combineren met gospel ontstond Nyabingi.

Reggae

Pas redelijk recent, ongeveer de laatste 40 jaar, wordt Rastafari gekoppeld aan reggae. In de reggaenummers komen teksten voor die het slavernijverleden beschrijven, of bijvoorbeeld de toekomst van alle Rastafari in Ethiopië. Ook wordt Marcus Garvey vereerd in sommige reggae muziek. Doordat reggae steeds populairder werd over de hele wereld, werd Rastafari dat ook. Bob Marley bijvoorbeeld, die Rastafari verspreidde door in zijn muziek gebruik te maken van Nyabingi en de Rastafari te vertegenwoordigen in zijn teksten en op zijn album covers.

Bronnen:

bbc.co.uk, Rastafarian music

bbc.co.uk, Worship and customs

religionfacts.com, Rastafarianism

members.home.nl, Rastafari

wikipedia.nl, Rastafari

wikipedia.nl, Marcus Garvey

en.wikipedia.org, Rastafari - music

en.wikipedia.org, Ira D. Sankey

en.wikipedia.org, Dwight L. Moody

en.wikipedia.org, Burru

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org, My Power

wikipedia.org, Marcus Garvey in 1924

commons.wikimedia.org, Haile Selassie the Emperor of Ethiopia from 1930 to 1974

commons.wikimedia.org, Bob Marley live in concert (Zurich, Switzerland, 1980-05-30)

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!