Geen afbeelding beschikbaar

Nazileider Harster en de aanslag in 1961

Wilhelm Harster maakte deel uit van een geheim nazi-netwerk dat in de jaren ’60 betrokken was bij bomaanslagen in Zuid-Tirol. Dit staat geschreven in het Duitse tijdschrift ‘Der Spiegel’. Wilhelm Harster was uit Duitsland afkomstig en chef van de Sicherheitspolizei in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij een belangrijke rol bij de deportatie van Joden. Ondanks zijn milde gevangenisstraf na de oorlog, was hij nog jarenlang actief nationaalsocialist.


Toen de Nazi’s in 1940 Nederland bezetten kwam Wilhelm Harster naar Den Haag en werd hij onder leiding van Hanss Rauter bevelhebber van de Sicherheitspolizei en de Sicherheitsdienst (SD) in Nederland. Hij stond hierdoor onder toezicht van het Reichssicherheits-Hauptamt (RSHA), dat door Reinhard Heydrich vanuit Duitsland geleid werd. Hij kreeg de taak om het Jodendom in Nederland in zijn totaliteit te bestrijden.


In het voorjaar van 1943 schreef hij een brief naar alle leiders van concentratiekampen in Nederland waarin hij uitleg gaf over de instructies van Rauter met betrekking tot ‘de oplossing van het Jodenvraagstuk in Nederland’. Daarnaast was het de taak van Harster om het verzet in Nederland te onderdrukken. Zo gaf hij toestemming om mensen aan een ‘verscherpt verhoor’ te mogen onderwerpen. In de praktijk kwam dit neer op het martelen en folteren van gevangenen.


In de herfst van 1943 werd Harster overgeplaatst naar Italië, waar hij dezelfde taken als in Nederland vervulde tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd hij door het Britse leger gevangengenomen. Zijn veroordeling vond plaats in Nederland in 1949. Hij kreeg een relatief milde straf van 12 jaar cel, vermoedelijk omdat hij in de rechtbank openlijk berouw toonde. Harster werd echter in 1953 alweer vrijgelaten.


Hij verhuisde terug naar Duitsland, waar hij tot in de jaren ’60 werkte voor het Beierse ministerie van Binnenlandse Zaken. In het Duitse blad Der Spiegel staat nu geschreven dat Harster in 1961 betrokken was bij de aanslagen in de zogenaamde ‘Feuernacht’ op 11 juni 1961. Dit was een actie van het Zuid-Tirolse verzet, dat het gebied los wilde maken van het Italiaanse bestuur. Harster zou in die tijd regelmatig contact gehad hebben met andere oude SS-medewerkers, die de Zuid-Tirolse verzetsleden steunden.


Harster zou zelfs verantwoordelijk zijn geweest voor de levering van de explosieven voor de ‘Feuernacht’, waarbij vele elektriciteitsmasten werden opgeblazen om de elektriciteitsvoorziening in omliggende (Italiaanse) industriegebieden plat te leggen.

Bronnen


Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.