Nederland - België: Derby der Lage Landen
Gisterenavond leed het Nederlands elftal onder bondscoach Louis van Gaal een enigszins onverwachte nederlaag in een vriendschappelijke wedstrijd tegen België (4-2). Het was de 125ste editie van de ‘Derby der Lage Landen,’ die in 1905 voor het eerst gespeeld werd. De meest opmerkelijke wedstrijd tussen Nederland en België vond plaats op 24 maart 1929, maar dat had weinig meer met voetbal te maken.
De eerste editie van de Derby der Lage Landen werd gespeeld op 30 april 1905 te Antwerpen. De wedstrijd, tevens de eerste officiële interland van het Nederlands elftal, was na 90 minuten nog steeds in evenwicht met een stand van 1-1. In de verlenging was Oranje duidelijk de sterkste en wist het met drie doelpunten van spits Eddy de Neve de overwinning naar zich toe te trekken (4-1). Twee weken later speelden de twee teams in Rotterdam nog eens tegen elkaar, en opnieuw won het Nederlands elftal (4-0). Pas een jaar later behaalden de Rode Duivels hun eerste overwinning in de Derby; op 29 april 1906 werd het 5-0 voor de Belgen.
Populaire derby Nederland-België
Met uitzondering van de periode tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) keerde de wedstrijd Nederland - België vervolgens ieder jaar terug op het programma. Zo ook in 1929, toen de interland gepland stond voor 24 maart in het stadion van het Antwerpse Beerschot. De belangstelling voor de jaarlijkse derby was, zoals altijd, overweldigend. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) kreeg maar liefst 120.000 plaatsaanvragen binnen, terwijl het stadion maar plaats bood aan 25.000 mensen. Op 16 maart kregen de gelukkigen die wel een kaartje hadden bemachtigd echter een grote domper te verwerken: de wedstrijd was afgelast.
Geheim verdrag tussen Frankrijk en België
In een persbericht maakte de KBVB duidelijk dat de wedstrijd Nederland - België was afgelast omdat “deze wedstrijd aanleiding zou kunnen zijn tot manifestaties, onvereenigbaar met het uitsluitend sportieve karakter dat deze ontmoetingen behooren te dragen”. Reden voor de angst van de voetbalbond was een artikel van het Utrechts Dagblad van 23 februari 1929. De krant beweerde informatie te hebben over een geheim akkoord tussen België en Frankrijk om, in het geval van een oorlog met Duitsland, Nederland binnen te vallen. De documenten waarop het Utrechts Dagblad haar informatie had gebaseerd waren vervalst, maar dat was op 16 maart nog niet bekend, en dus besloot de KBVB de wedstrijd af te gelasten, uit vrees dat de politieke rel over zou slaan op de voetbalsupporters.
Afgelasting
De afgelasting van de Derby der Lage Landen leidde tot verdeelde reacties bij de pers. Zo omschreef de socialistische krant Het Volk het besluit als “dwaas, omdat de sportgeschiedenis in ruime mate voorbeelden biedt, waaruit mag blijken, dat sportieve ontmoetingen steeds geheel vrij van politieke invloeden zijn gebleven”.
Sportcolumnist en oud-scheidsrechter H.A. Meerum Terwogt was het hier echter niet mee eens, want in zijn ogen was het risico te groot. “Weten zij, die nu den maatregel van den KBVB zoo scherp gispen dan niet, dat er jaarlijks, ter gelegenheid van den wedstrijd vijf- a zesduizend Nederlanders maar Antwerpen trekken? En hebben zij nooit gezien hoe velen, zeer velen dezer menschen, zich daar gedragen?” zo schreef hij in het tijdschrift De Sportkroniek.
Belgische overwinning
Enkele maanden later, nadat de politieke onrust was gaan liggen, werd besloten de wedstrijd alsnog te spelen. Dit was echter niet in het voordeel van Nederlands elftal, want op 5 mei 1929 behaalden de Belgen uiteindelijk een 3-1 overwinning. Ook gisterenavond delfde het Nederlands elftal op Belgisch grondgebied het onderspit. Onder de nieuwe bondscoach Louis van Gaal werd er in Brussel met 4 - 2 verloren van de Rode Duivels. In het totaal heeft het Nederlands elftal echter nog steeds de meeste overwinningen op zak. Oranje won de Derby der Lage Landen in totaal 55 keer, tegenover 41 keer wist voor de Belgen.